U Serranu pala zaraza COVID-om nakon cijepljenja CoronaVacom
U Serranu pala zaraza COVID-om nakon cijepljenja CoronaVacom Foto: Afp

Brazilski grad zabilježio je 95 posto manje smrti povezanih s COVID-19 nakon što su cijepljeni gotovo svi odrasli stanovnici, objavili su znanstvenici.


Serrana, grad s 45.000 stanovnika, zabilježio je pad slučajeva nakon masovnog cijepljenja stanovništva kineskim CoronaVacom, prenosi u utorak BBC.

Istraživački tim naveo je da su zaštićeni i oni koji se nisu cijepili jer se smanjila cirkulacija virusa.

Nalazi sugeriraju da se pandemija može kontrolirati kad se 75 posto ljudi potpuno procijepi.

Premijer Andrej Plenković Plenković se posvađao s novinarima: "Malo ste svi skupa postali prebahati. Govorim to kao predsjednik Vlade, rješavam teže probleme nego vi"

COVID potvrda, ilustracija HZJZ reagirao: "Nismo uključeni u proces izdavanja EU digitalnih COVID potvrda"

Brazil je teško pogođen u pandemiji s gotovo 463.000 mrtvih. Kampanja cijepljenja odvija se sporo jer nema dovoljno cjepiva, a prosjek dnevnih zaraza i smrti ostaje visok zbog loše koordinacije mjera protiv koronavirusa.

Eksperiment u Serrani, na jugoistoku države Sao Paulo, proveo je Institut Butantan između veljače i travnja. Butantan proizvodi cjepivo CoronaVac, koje je razvila kineska tvrtka Sinovac Biotech.

Grad je podijeljen u četiri područja kako bi se odredio prag za obuzdavanje virusa. Tim je rekao da je prag postignut nakon što su tri područja, odnosno 75 posto populacije starije od 18 godina, dobila obje doze cjepiva.

Kada se potpuno procijepilo 95 posto odraslih, smrti su se smanjile za 95 posto, hospitalizacija je opala za 86 posto, a simptomatski slučajevi za 80 posto, pokazuju rezultati eksperimenta.

Ricardo Palacios, direktor istraživanja u Butantanu, rekao je da je ključna brojka bila 75 posto. "Najvažniji je rezultat da pandemiju možemo kontrolirati bez cijepljenja cijele populacije", rekao je.

Palacios je rekao da je zabilježen pad zaraza među djecom i tinejdžerima koji nisu bili cijepljeni. To bi moglo ukazivati na to da nema potrebe cijepiti djecu kako bi se škole mogle otvoriti, dodao je.

Vrane napadaju ljude, ilustracija "Osjetila sam njezin kljun na glavi. Mislila sam da ću se srušiti na tlo": Vrane dvaput napale ženu u Zagrebu, doznajemo što se događa

Koronavirus, ilustracija - 6 Nacionalni stožer objavio: U Hrvatskoj je danas 216 novih slučajeva zaraze, osam osoba je preminulo

Nema izvještaja o ozbiljnim nuspojavama cjepiva i smrtnim slučajevima povezanih s COVID-om 14 dana od primjene druge doze cjepiva, pokazuju rezultati, pokazalo je istraživanje, prvo takve vrste u svijetu.

Rezultati eksperimenta idu u prilog CoronaVacu, cjepivu koje koriste deseci zemalja u razvoju.