COVID potvrda, ilustracija
COVID potvrda, ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Pixsell

Hrvatski zavod za javno zdravstvo reagirao je na netočne informacije koje su se pojavile u javnosti u vezi s COVID potvrdama. Ističu da oni nemaju veze s izdavanjem tih dokumenata te dodaju kako je potvrdu moguće zatražiti isključivo u sustavu e-Građani i u uredima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).


"Za sve tehničke upite vezane za izdavanje navedene potvrde potrebno je obratiti se Ministarstvu zdravstva RH ili Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Osim definiranja pravila za izdavanje potvrda koja su nastala u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZJ) nije uključen u proces izdavanja EU digitalnih COVID potvrda", piše u priopćenju HZJZ-a.

Vezani članci Prosvjednici ispred KBC-a Rebro Zbog odbijanja testiranja i nepoštivanja uvođenja COVID potvrda Rebro priprema 11 opomena pred otkaz COVID potvrda, ilustracija Velika promjena u trajanju potvrda o preboljenju i cijepljenju u zdravstvu i socijali

Dodaju kako je podatke o provedenim cijepljenjima građani mogu provjeriti na Portalu zdravlja na ovoj poveznici. "U slučaju dobivanja poruke 'Potrebno je urediti podatke o cijepljenju' najbolje je obratiti se u ustanovu u kojoj je osoba cijepljena radi ispravka podataka ili izabranom liječniku obiteljske medicine u slučaju da je potreban unos podataka", objašnjeno je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je danas kako je počela operativna faza te također rekao kako je potvrdu moguće tražiti u sustavu e-Građani ili poslovnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Svi naši građani koji imaju pristup sustavu e-Građani ili oni koji idu u poslovnice HZZO-a mogu dobiti digitalnu potvrdu", kazao je Božinović i dodao kako su uz Hrvatsku spremne Njemačka, Italija i Danska.

"Mislim da će uskoro i ostale zemlje krenuti. 13 zemalja uspješno se spojilo na EU pristupnik za COVID potvrde. Mi smo dobili potvrdu da je Hrvatska u potpunosti interoperabilna", dodao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju