Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

neumoljivi omikron

Što se mijenja od ponedjeljka? Ograničavaju se okupljanja, manji broj ljudi na sportskim natjecanjima, strože kontrole i u kafićima

Aktualno Galerija +0 Božinović i Capak predstavljaju nove mjere Galerija 1/1 >>
Voditelj Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u petak su predstavili nove mjere za borbu protiv koronavirusa.

"Ovisno o pritisku novog vala koronavirusa na zdravstvene institucije, u ponedjeljak stupaju na snagu nove mjere. Od ponedjeljka tako stupa na snagu ograničenje okupljanja na 50 osoba, dok će taj broj na privatnim svečanostima biti 20 osoba umjesto dosadašnjih 30 - izuzetak su oni s digitalnim potvrdama - za njih će ograničenje biti 50 osoba. Sportskim natjecanjima mogu nazočiti samo gledatelji koji imaju COVID potvrde", najavio je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare voditelj Stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Rad od kuće kad god je to moguće

Za sada neće biti proširenja upotrebe COVID potvrda.

Bit će proširena i upotreba maski u vjerskim objektima i muzejima.. Uvest će se obveza za poslodavce da se uvede rad od kuće kad god je to moguće, kazao je Božinović. U ugostiteljskim objektima više će se kontrolirati pridržavaju li se mjera.

Omikron varijanta je izazvala potpuno novu situaciju, treba se i dalje pridržavati mjera, izbjegavati okupljanja i nositi maske, pogotovo u zatvorenom. Cijepljeni bi trebali proći kudikamo bolje - čini se da će ovu varijantu rijetko tko izbjeći, a oni koji su cijepljeni su zaštićeni, naglasio je Božinović te dodao kako ne treba čekati radikalnu situaciju koja bi nas osvijestila.

"Svatko zna kako se treba ponašati da bi se maksimalno zaštitilo i što treba činiti: cijepljenje - ne samo s dvije doze, već i primanje treće doze - oni koji se nisu cijepili trebali bi to učiniti što prije", kazao je te istaknuo da brojke zaraženih rapidno rastu, ali je sve više dokaza da cijepljeni imaju manje šanse da teže obole.

Možemo se zaštititi, primijeniti mjere distance, nošenja maski i cijepiti se i onda bi ova pandemija imala puno povoljnije obrise. Sve dok se to ne dogodi, virusu dajemo šansu da mutira, naglasio je Božinović.

Broj slučajeva omikrona rapidno raste

Krunoslav Capak je kazao kako se radi na ojačavanju kapaciteta za brze antigenske testove i da se ti testovi priznaju kao dijagnostički. "Testirali smo više od milijun državnih službenika i namještenika, imamo više od tisuću subjekata koji rade testiranja - sada radimo na tome da se ta testiranja rade na uputnicu", kazao je Capak.

Do srijede smo imali pad hospitaliziranih osoba, kao i pad osoba na respiratoru, rekao je Capak.

"Može se dogoditi da za nekoliko dana - a znamo da teži oblici dolaze sa 14 dana zakašnjenja - da će taj broj pratiti broj zaraženih koji raste. Tako smo 22. prosinca poslali 1100 uzoraka na testiranje, imali smo mali broj omikrona. U prošlom tjednu u Zagrebu smo imali 80 posto omikrona među pozitivnima", naveo je Capak.

Omikron se brzo širi i broj slučajeva rapidno raste, naročito u primorskim županijama i gradu Zagrebu, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje je zašto je u nekim županijama došlo do nestašice Pfizer cjepiva, Capak je kazao da nije na vrijeme isporučeno 149.000 doza, pa su one naknadno isporučene preko Ljubljane. U ovom trenutku sva bi cjepiva trebala biti u županijama.

U Hrvatsku stiže proteinsko cjepivo

Kad ćemo dobiti proteinsko cjepivo ne zna se točno, najvjerojatnije krajem siječnja ili u veljači.

Posljednjih nekoliko dana vodstvo Stožera bilo je u intenzivnim kontaktima sa županijskim stožerima, pogotovo s onima gdje je zabilježen veći rast, prije svega na području Splitsko-dalmatinske, Šibenske i Istarske županije. Uzet je u obzir i pritisak na zdravstveni sutav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što se mijenja? VIDEO ''Online nastava nije najsretnije rješenje'': Ministar o početku škole i tko mora nositi maske

Pročitajte i ovo Vili Beroš IZJAVE NAKON SJEDNICE Capak o vrhuncu petog vala: "Očekujemo porast u drugom tjednu siječnja, a krajem tog mjeseca…"

Kako je ranije potvrdio ministar obrazovanja Radovan Fuchs, škola počinje u ponedjeljak kako je predviđeno. Vlada cijelo vrijeme inzistira da se škola što više moguće održava uživo. Online nastava nije najsretnije rješenje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene