Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu dobili nijednu dozu do sada

Dodik će od Vučića tražiti dio cjepiva na poklon: "Ne znamo kad će stići naručeno. To nije pošteno prema BiH i njezinim građanima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je u utorak kako će zatražiti od Srbije da entitetu Republika Srpska pokloni dio cjepiva protiv koronavirusa koje su nabavile vlasti u Beogradu.

U izjavi za lokalne medije u BiH Dodik je ustvrdio kako je mehanizam COVAX, program opskrbe cjepivom u kojega su uključene 184 države svijeta i preko kojega je BiH planirala nabaviti cjepivo, "u kolapsu" te stoga valja posegnuti za drugim izvorima.

"RS je uplatila više od šest milijuna konvertibilnih maraka (24 milijuna kuna) za cjepiva putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a ta cjepiva još ne stižu niti ima naznake kada će stići", izjavio je Dodik.

"Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča", dodao je Dodik.

Najavio je kako će stoga srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću poslati posebno pismo kojim će ga zamoliti da za RS izdvoji dio cjepiva što ga je za svoje građane nabavila ta zemlja.

Dodikova je teza kako je problem s nabavkom cjepiva još jednom pokazao da je BiH nefunkcionalna država, odnosno kako se u sadašnjoj krizi, prouzročenoj pandemijom, svaki entitet trebao snalaziti za sebe.

Nisu dobili niti jednu dozu do sada

BiH je među državama koje do sada nisu dobile niti jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa i za sada nema naznaka kada bi doze, naručene kroz COVAX mehanizam, mogle stići. Za pretpostaviti je da bi se to moglo dogoditi tijekom veljače.

Na taj je način BiH do sada planirala nabaviti nešto više od 1,2 milijuna doza cjepiva, a nabavku je, temeljem narudžbi iz entiteta, koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova.

U BiH ne postoji ministarstvo zdravstva na državnoj razini jer je upravljanje zdravstvenim sustavima u cijelosti prepušteno entitetima, odnosno županijama unutar Federacije BiH. Svaka suradnja među njima ovisna je isključivo o dobroj volji.

"BiH ne funkcionira kao europske države"

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević u ponedjeljak je mogla kazati samo kako je sada potrebno strpljenje.

"BiH je složena država, ne funkcionira na isti način kao europske države, moramo naučiti živjeti s tim", kazala je Gudeljević, koja ističe kako je njeno ministarstvo samo posrednik između entiteta koji plaćaju nabavku i proizvođača cjepiva.

U BiH nema ni dogovora o tome koja će se cjepiva nabavljati, a Federacija BiH za sada traži ona koja proizvode Pfizer i Moderna, dok su iz RS ranije najavili kako planiraju kupiti i rusko cjepivo.

Srbija, od koje Dodik kani tražiti cjepivo, uvezla je i ono kineske proizvodnje, no za njegovu distribuciju Agencija za lijekove BiH do sada nije dala odobrenje, baš kao ni za rusko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvara se veliki punkt U Srbiji počinje masovno cijepljenje, prijavljeno više od 280.000 građana: "Cilj sustava je čim prije cijepiti što veći broj građana"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štićenica doma za starije Primila i drugu dozu: Prabaka Branka prva se cijepila u Hrvatskoj i jedva dočekala docjepljivanje

Zakonom je propisano da se na tržište lijekova i medicinskih preparata u BiH mogu stavljati samo proizvodi koje odobri državna agencija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene