Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugovaraju nove količine

Beroš demantira HUBOL: "Remdesivira ima dovoljno, o njegovoj primjeni odlučuje liječnik specijalist"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je demantirao tvrdnju Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) o nestašici lijeka za oboljele od COVID-a, te ponovno istaknuo da lijeka remdesivira ima dovoljno u hrvatskim bolnicama.

"Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama", istaknuo je Beroš u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

HUBOL je jučer ustvrdio da remdesivira nema dovoljno u Hrvatskoj, da su bolnicama na raspolaganju 483 doze. Istaknuli su da je to dovoljno za samo 80 COVID pacijenata, a trenutno ih se liječi čak 613.

Beroš na to odgovara da se "lijek remdesivir ne primjenjuje na sve hospitalizirane pacijente te su zalihe dostatne trenutnim potrebama bolnica".

Naime, u 37 bolnica u Hrvatskoj trenutno se liječi 613 COVID pacijenata, no svega ih je 39 u jedinicama intenzivne skrbi s teškom kliničkom slikom.

"Nije namijenjen za široku primjenu"

Beroš napominje da remdesivir, kao i ostali lijekovi za oboljele od COVID-a, nije namijenjen za široku primjenu, već isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju.

Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, one mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

"Iz bolničkih izvješća razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije", ističe ministar.

"O potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od vlastitih trenutnih potreba", dodao je Beroš.

U tijeku su postupci za ugovaranje i nabavu novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije, poručuju iz Ministarstva.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene