Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oboljeli od koronavirusa koji su uzimali lijek remdesivir oporavili su se 30 posto brže od onih na placebu, pokazuje veliko američko kliničko ispitivanje čiji su rezultati objavljeni u srijedu, prenose svjetski mediji.


To je prvi put da je kliničko ispitivanje, provedeno uz poštivanje zlatnih pravila kliničkih ispitivanja - testiranja lijeka uz kontrolnu skupinu te na dovoljno velikom uzorku, pokazalo djelotvornost nekog lijeka protiv COVID-19.

Vezani članci Ilustracija Preminulo pet osoba: Pogledajte koliko je zaraženih u vašoj županiji Slika nije dostupna Lijek koji najviše obećava: Europska agencija za lijekove preporučila remdesivir u liječenju koronavirusa

Američki nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti (NIAID), koji je vodio istraživanje, objavio je da su se pacijenti koji su uzimali taj lijek oporavili 31 posto brže od onih na placebu.

Korištenje kontrolne skupine ispitanika u istraživanju djelotvornosti lijeka vjerodostojni je način provjere stvarnih učinaka lijeka jer oni u kontrolnoj skupini ne dobivaju lijek, nego neutralni pripravak, što omogućuje da se njihovo zdravlje usporedi sa skupinom koja prima testirani lijek i tako utvrdi postoji li ikakav učinak lijeka. Kad se ne koristi kontrolna skupina, za eventualno poboljšanje zdravlja kod pacijenata koji uzimaju lijek ne može se sa sigurnošću utvrditi je li ono posljedica lijeka ili su se naprosto sami od sebe brže oporavili.

''Lijek može blokirati virus''

"Prosječno vrijeme oporavka kod pacijenata koji su liječeni remdesivirom bilo je 11 dana, u usporedbi s 15 dana koliko je trajao oporavak onih u kontrolnoj skupini", objavilo je institut NIAID.

Njegov čelnik Anthony Fauci istaknuo je u srijedu da ti podaci pokazuju jasan, značajan i pozitivan utjecaj lijeka na skraćivanje vremena oporavka te važan dokaz da lijek "može blokirati virus". Istraživanje je sugeriralo da pacijenti na tom lijeku imaju manje izglede umrijeti, iako je razlika bila mala. Stopa smrtnosti bila je 8,0 posto na remdesiviru u odnosu na 11,6 posto za placebo-skupinu.

Istraživanje je počelo 21. veljače i obuhvatilo je 1063 osobe na 68 lokacija u SAD-u, Europi i Aziji. Tijekom istraživanja nitko od pacijenata ni liječnika nije znao tko prima remdesivir a tko neutralni pripravak kako bi se uklonila bilo kakva pristranost.

Nisu željeli čekati s objavom rezultata

Znanstvenici su objavili kako iz etičkih razloga nisu željeli čekati s objavom rezultata istraživanja niti čekati znanstvenu recenziju jer su potvrdili djelotvornost lijeka te su smatrali da svim oboljelima od COVID-19, uključujući onima iz kontrolne skupine, treba omogućiti pristup tome lijeku.

Peter Horby, epidemiolog sa Sveučilišta Oxford, koji nije bio uključen u studiju, kazao je za Afp: "Moramo vidjeti pune rezultate, no ako to bude potvrđeno, to bi bio fantastičan rezultat i velika vijest u borbi protiv bolesti COVID-19."

I proizvođač lijeka Gilead objavio je u srijedu rezultate svoga istraživanja na 397 oboljelih od teškog oblika COVID-a. To istraživanje nije provedeno uz kontrolnu skupinu. Tvrtka je željela proučiti sigurnost lijeka, odnosno nuspojave nakon pet odnosno deset dana primjene.

Kako djeluje lijek?

Remdesivir je lijek koji je ranije testiran za liječenje ebole, no nije se pokazao učinkovitim. On djeluje izravno na virus tako što ''glumi'' jedan od ''građevnih'' elemenata RNK-a i DNK-a, ulazi u genom virusa te blokira njegovo razmnožavanje.

Iako su rezultate pozdravili brojni znanstvenici, ipak upozoravaju da su njegove koristi relativno umjerene. "To je prvi dokaz da remdesivir ima stvarne koristi, no one sigurno nisu dramatične", kaže Stephen Evans s londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

"Ti su podaci obećavajući i s obzirom na to da ne postoji lijek za COVID-19, mogli bi dovesti do brzog odobrenja remdesivira", kaže Babak Javid s medicinskog fakulteta Tsinghua u Pekingu. "No pokazuju i da remdesivir nije magično rješenje".

Dosad kontradiktorni rezultati

Dosadašnja istraživanja toga lijeka koji se daje intravenski, među kojima i ono provedeno u Wuhanu, pokazala su kontradiktorne rezultate. Po istraživanju na malom uzorku od 237 ispitanika u Wuhanu, lijek se nije pokazao djelotvornim osim u slučaju pacijenata na respiratorima, objavljeno je u časopisu Lancet. To je istraživanje, u kojemu je bila i kontrolna skupina, na kraju prekinuto zbog toga što se po mnogim stručnjacima odvijalo uz premalen broj ispitanika da bi rezultati bili pouzdani. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju