Andrej Plenković s HBK
Andrej Plenković s HBK Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković i članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u ponedjeljak su pozvali građane i vjernike da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene krize, ponajprije cijepljenjem, te odgovornim ponašanjem i poštivanjem epidemioloških mjera.


"Iz svoje brige za čovjeka i želje za unaprjeđenjem društva u kojemu živimo, pozivamo sve građane, sve vjernike i sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene i društvene krize kojoj svjedočimo, ponajprije cijepljenjem kao sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije virusa, odgovornim ponašanjem, brigom za zaštitu svojega i zdravlja svojih bližnjih, poštovanjem poziva koji nam svakodnevno upućuje medicinska struka kao i svih protuepidemijskih mjera koje idu za zaštitom ljudskih života i zdravlja", stoji u zajedničkom priopćenju Vlade i Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

U tom duhu, navode, valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli COVID-19, uključujući i svrhovitost COVID potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa.

"Samo kombinacijom svih mjera na raspolaganju, koje zasebno nisu dovoljne, možemo djelotvornije suzbijati širenje epidemije", poručuju Vlada i HBK.

Na sastanku je izražena potpora svim zdravstvenim i medicinskim djelatnicima koji od proglašenja pandemije ulažu nadljudske napore u pružanju pomoći i njege oboljelima, izlažući pritom svoje zdravlje, ali i žrtvujući svoje privatne i obiteljske živote.

Mate Uzinić i Sanja Vištica Nadbiskup Uzinić u Dnevniku Nove TV o cijepljenju: "Nažalost, mnogi su zavedeni"
Đuro Hranić (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Biskupi protiv COVID potvrda, podržali cijepljenje: "Ima onih koji osporavaju pandemiju, naštetili su ugledu Crkve"
Hrvatska biskupska konferencija Nadbiskup Mate Uzinić o cijepljenju: "To je način za promicanje općeg dobra i za brigu jednih prema drugima, osobito prema najranjivijima"
Pacijent u COVID bolnici, ilustracija Liječnici odgovorili biskupima: ''Kad budete dijelili pomazanje umrlima necijepljenima, sjetite se da ste tome sami pomogli"

Razgovori o demografiji, povratu crkvene imovine, obnovi vjerskih objekata...

Također, na sastanku je izraženo zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke crkve, kao i dogovorenim prijedlogom provedbenog ugovora o Caritasu, kojim će se urediti suradnja na području ustanova za karitativno djelovanje i društvenu skrb.

Biskupi i predstavnici Vlade razgovarali su i o temi demografije te se složili da je demografski oporavak jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Hrvatske. Biskupi pozdravljaju napore Vlade i podržavaju sustavnu demografsku politiku, te su iskazali interes za zajedničkim djelovanjem s Vladom i Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

Na sastanku su se razmatrali problemi vezani za dokazivanje pravnog sljedništva crkvenih pravnih osoba, što se negativno odražava na povrat crkvene imovine. Dogovoreno je da se u okviru Zajedničke komisije Vlade i HBK-a za pravna pitanja analizira sudska praksa u kontekstu zakona i ugovora između Svete Stolice i Hrvatske te po potrebi unaprijedi zakonodavni okvir.

Razgovaralo se i o financijskom sredstvima osiguranima za obnovu vjerskih objekata te je zaključeno da će nastaviti surađivati u procesu obnove.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju