Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ispunjeni su uvjeti

Stopa procijepljenosti je "sramotno niska": Nekoliko dana dijeli ih od proglašavanja karantene za necijepljene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austriju svega nekoliko dana dijeli od proglašenja karantene za milijune građana koji nisu u potpunosti cijepljeni, jer dnevne brojke novozaraženih dosežu rekordne razine, a odjeli za intenzivnu njegu već su pod pritiskom, rekao je u četvrtak kancelar Alexander Schallenberg.

Oko 65 posto austrijskih građana u potpunosti je cijepljeno protiv koronavirusa, najmanje u zapadnoj Europi osim Lihtenštajna, po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Ilustracija Opasnost koronavirusa Sve više zemalja uvodi ograničenja za putnike zemlje u kojoj je sve više zaraženih: Neki potpuno zabranjuju ulazak

Mnogi Austrijanci sumnjičavi su prema cjepivima, što dodatno potiče krajnje desna Slobodarska stranka, treća najveća u parlamentu.

Po vladinu planu u više faza dogovorenom u rujnu, kada 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi zauzmu pacijenti oboljeli od COVID-19, proglasit će se karantenu za necijepljene i ograničiti im se kretanje. Sada je popunjeno 20 posto kreveta i ta brojka brzo raste.

"Po postupnom planu zapravo imamo još samo nekoliko dana dok ne budemo morali uvesti karantenu za one koji se nisu cijepili", rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare u zapadnoj pokrajini Vorarlberg, dodajući da je stopa procijepljenosti "sramotno niska".

Necijepljeni već ne smiju u restorane, kazališta, skijaške žičare i salone za njegu poput frizerskih, odlučila je vlada u petak.

Austrija je prošle godine tri puta proglasila karantenu ograničivši kretanje na samo najnužnije.

Policija će provjeravati poštuju li građani odluku vlade, rekao je kancelar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene