Austrija
Austrija Foto: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Necijepljeni će ostati u lockdownu kada završi opće zatvaranje u Austriji u nedjelju, potvrdio je u utorak novi kancelar Karl Nehammer, dan nakon što je preuzeo dužnost.


Austrija je uvela opće dvotjedno zatvaranje kako bi spriječila snažno širenje koronavirusa, pa su restorani, barovi, kazališta, muzeji i dućani koji ne prodaju osnovne potrepštine zatvoreni. Hoteli su zatvoreni za turiste.

Nehammer je na novinskoj konferenciji rekao da nije pitanje hoće li dvotjedni lockdown završiti u nedjelju već na koji način, a razgovori o tome predviđeni su za srijedu.

Tjedan prije općeg zatvaranja, u 'lockdown' su morale osobe koje nisu bile potpuno cijepljene protiv koronavirusa i bio im je zabranjen pristup gotovo istim mjestima koja su sad zatvorena, a mogli su izlaziti iz kuće samo iz nekoliko razloga, poput odlaska na posao.

"Lockdown za necijepljene ostaje na snazi", rekao je Karl Nehammer. No detalji se tek trebaju odrediti u srijedu na sastanku vlade i utjecajnih guvernera devet austrijskih pokrajina.

"Za sve necijepljene pogođene činjenicom boravka u lockdownu, tu je jasna ponuda: možete izaći ako iskoristite priliku da se cijepite", rekao je Nehammer i dodao da je cilj zatvaranja potaknuti što više osoba da prime prvu dozu cjepiva.

Cijepljenje, ilustracija Procurili detalji austrijskog zakona koji regulira obavezno cijepljenje. Kazne za odbijanje neće biti male

Sebastian Kurz Kurz odlazi iz politike, uskoro će objasniti razloge: "Entuzijazam mu se osjetno smanjio"

Upitan hoće li se restorani i hoteli otvoriti za vikend, Nehammer je rekao da je to već dogovoreno s pokrajinskim guvernerima i da će nastojati ponovno otvarati poduzeća u što većoj mjeri.

Sad je pitanje koje sigurnosne mjere i ograničenja je potrebno donijeti, dodao je.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju