Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raste broj zaraženih

Mislili smo da je zabrana vlakića najgora: Australija ima rigorozne mjere za vjenčanja, ne smije se čak ni pjevati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska država Victoria potvrdila je rekordni dnevni rast zaraženih u petak, a susjedna država Novi Južni Wales zabranjuje pjevanje, plesanje i druženja na vjenčanjima u sklopu mjera kojima vlasti nastoje zaustaviti novi val širenja COVID-19.

Vlasti države Victoria, u kojoj glavni grad ima gotovo pet milijuna stanovnika, objavile su 423 u samom Melbourneu te još pet slučajeva u ruralnim područjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte dirljive fotografije Prvi put od početka pandemije ublažili mjere na granici: Milijuni obitelji nakon 18 mjeseci napokon ponovno mogu biti zajedno Slika nije dostupna Neka ograničenja ipak ostaju Nakon više od tri mjeseca lockdowna počinju popuštati mjere, no pripremaju se i za porast brojki

Riječ je o najvećem porastu od kraja ožujka, kada su većinu zaraženih u Australiji činili povratnici iz drugih država. Očekuje se da će vlasti Victorije morati primijeniti oštrije mjere, a to će štetiti gospodarstvu.

Od početka pandemije koronavirusa Australija je imala nešto više od 11.000 slučajeva te ukupno 116 umrlih pošto su tri osobe preminule u petak u Victoriji.

Broj žrtava koronavirusa u Australiji je mnogo manji nego u ostalim državama. Premijer Scott Morrison rekao je da će njegova vlada osigurati svaku potrebnu pomoć te je pozvao stanovništvo da ne podliježe panici.

Nema plesanja ni socijalnih kontakata

Međutim, rast oboljelih u Victoriji, geografski malenoj, ali drugoj najnapučenijoj australskoj državi s nešto više od 6 milijuna stanovnika, pobudio je strahovanja od drugog vala zaraze koronavirusom, zbog čega svi stanovnici nose zaštitne maske izvan svojih domova.

Susjedne države zatvorile su unutarnje granice i obnovile pozive za ograničenje društvenih kontakata.

Novi Južni Wales (NSW), inače najnapučenija država Australije, objavio je osam novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata, a uglavnom je riječ o prijenosu iz Victorije. NSW uvodi ograničenja pa je na pogrebima i u crkvama dopušteno okupljanje do 100 osoba, a na vjenčanjima 150, no svi moraju sjediti.

"Nema plesanja, pjevanja niti čavrljanja", rekla je novinarima u Sydneyju premijerka NSW-a Gladys Berejiklian. Prije samo mjesec dana Australija je bila smatrana globalnim liderom u borbi protiv koronavirusa. Novi rast oboljelih raspršio je nade u brz gospodarski oporavak.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene