U Australiji raste broj zaraženih
U Australiji raste broj zaraženih Foto: Afp

Australija će izolirati državu Viktoriju od ostatka zemlje i uvesti mjere bez presedana kako bi se borila protiv porasta broja novozaraženih koronavirusom, objavile su u ponedjeljak vlasti.


Prvi put od izbijanja pandemije od ponoći s ponedjeljka na utorak će se zatvoriti granična crta koja razdvaja dvije najnaseljenije australske države - Viktoriju i Novi Južni Wales.

Vezani članci Koronavirus u BiH Opet rastu brojke: U BiH 208 novozaraženih, umrlo najmanje 15 ljudi Testiranje na koronavirus Ova europska zemlja uvodi dvotjednu karantenu za sve koji dolaze iz Hrvatske

Premijer Viktorije Daniel Andrews zatvaranje linije razgraničenja nazvao je "dobrom odlukom s obzirom na izazove s kojima su suočeni kako bi zauzdali širenje virusa".

Viktorija je u ponedjeljak zabilježila rekordnih 127 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, ponajviše u Melbournu.

Australska druga najnaseljenija država bilježi najveći porast broja slučajeva koronavirusa od kraja ožujka, zbog čega je produljena naredbu o ostanku kod kuće na više predgrađa Melbourna, gdje je od subote potpuno zatvoreno u izolaciji devet nebodera s oko 3000 stanovnika.

Najavljena mjera izolacije, koja bi trebala biti na snazi do 29. srpnja, pogodit će više od 300.000 od pet milijuna stanovnika toga grada.

Najava o otvaranju linije razgraničenja između Viktorije i države Južne Australije je odgođena.

Andrews je novinarima kazao da se obiteljima koje su u izolaciji dostavlja hrana i osigurana im je medicinska skrb, a pokrenuto je i masovno testiranje.

Australija je do sada uspjela suzbiti širenje koronavirusa mnogo bolje od većine drugih zemalja. Dosad je zabilježila ukupno 8500 slučajeva zaraze i 105 smrtnih slučajeva.