Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Nove mjere za suzbijanje koronavirusa stuoaju na snagu u subotu, 28. studenoga, i trajat će do ponedjeljka, 21. prosinca. Mjere uključuju zatvaranje kafića i restorana, zabranu svadbi, sajmova i većine sportskih natjecanja. U anketi odgovorite podržavate li uvođenje strogih mjera.


U subotu na snagu stupaju nove stroge mjere. Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, a na privatnim okupljanjima i svečanostima najviše 10 osoba. Javna događanja mogu trajati najdulje do 22 sata, a obustavljaju se sve svadbene svečanosti.

Vezani članci Koronavirus u Švicarskoj I oni se predali pred trećim valom: Zatvaraju trgovine, kafiće i restorane do kraja veljače Davor Božinović Stožer uveo nove mjere za prelazak granica: Putnicima ne gine karantena

Na otvorenom prostoru obvezno je korištenje maski za lice kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje metar i pol.

Na pogrebima može biti najviše 25 osoba,  u javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto. Na ulazu u prodavaonice i trgovine treba jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, dopuštena je samo dostava hrane. Pekarnice i trgovine kruhom radit će do 22 sata, a zabrana prodaje alkoholnih pića bit će od 22 sata do 6 sati. Obustava rada vrijedi za kasina, automat-klubove i uplatna mjesta za klađenje. Obustavlja se i održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

 

Quiz Maker - powered by Riddle

 

Nema sportskih natjecanja i treninga osim za pojedinačne sportove i najviši stupanj natjecanja. Prestaju s radom i teretane, fitness-centri te sportski i rekreacijski centri.

Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, uključujući i zborove. To se odnosi i na izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, dječje i druge radionice te organizirane plesne škole, a zabranjeno je konzumiranje hrane i pića tijekom kinoprojekcija.

Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online, a preporuka je da se misna slavlja prenose putem radio i TV programa.

U planu je promjena zakona koja bi omogućila kažnjavanje fizičkih osoba koje se ne budu pridržavale mjera.