Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za opremu i zalihe

Američki Hrvati prikupili 160.000 dolara za hrvatske bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći iznos od 125.000 američkih dolara donirali su naš bivši tenisač Mario Ančić, bivši veslački olimpijac Ante Kušurin. "Shvaćamo da je pomoć odmah potrebna, posebno novorođenčadi i onima koji su najranjiviji, kazao je dopredsjednik ACAP-a dr. Steven Pavletić.

Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) prikupila je više od 160.000 dolara kako bi hrvatskim bolnicama pomogla u nabavi medicinske opreme i zaliha nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagrebu i pandemije COVID-19.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna donacija kine Prva pošiljka: Iz Šangaja u Zagreb stiglo 12,5 tona medicinske opreme

Prva sredstva već su prebačena u dobrotvorni fond “Hrvatska protiv koronavirusa”, koji je osnovala hrvatska Vlada.

"Shvaćamo da je pomoć odmah potrebna, posebno novorođenčadi i onima koji su najranjiviji. Ovo su teška i nesigurna ekonomska vremena za sve, uključujući i naše članove. Međutim, pokazivanje jedinstva i podrške u svim dijelovima Sjedinjenih Država bilo je izvanredno," kazao je dopredsjednik ACAP-a dr. Steven Pavletić dodavši kako je prikupljeno više od 400 donacija.

Najveći iznos od 125.000 američkih dolara donirali su naš bivši tenisač Mario Ančić, bivši veslački olimpijac Ante Kušurin i njihovi partneri Dick Cashin i Steve Lunau iz tvrtke One Equity Partners u kojoj Ančić i Kušurin rade.

Prije nego što je doktorirao pravo na Sveučilištu Columbija i postao investicijski bankar, Ančić je bio sedmi tenisač svijeta, a na OI u Ateni 2004. je osvojio broncu u paru s Ivanom Ljubičićem. Iste godine bio je polufinalist Wimbledona, a 2005. pobjednik Davis Cupa s hrvatskom reprezentacijom pobijedivši Slovačku u Bratislavi.

Kušurin je bivši veslač Trešnjevke koji je nastupio na OI u Pekingu u dvojcu na pariće s Mariom Vekićem. Imao je priliku nastupiti i u glasovitoj utrci osmeraca Oxforda na kojem je diplomirao i Cambridgea.

Zanimljivo, i Dick Cashin i Steve Lunau su bivši sportaši. Cashin je bio svjetski veslački prvak u osmercu 1974. godine, a nastupio je na OI 1976., dok je Lunau bivši hokejaš. Svojim donacijama pomogli su i hrvatski košarkaši Dario Šarić i Roko Stipčević.

Akciju su pokrenuli Miryana Joksovic, članica ACAP-ova ogranka u Silikonskoj dolini, i Ivan Milkovic, direktor Sales Peritias grupe u Zagrebu. Odmah se uključio i Izvršni odbor ACAP-a kako bi angažirao sve članove, a sve se koordinirama sa zagrebačkim ogrankom kojeg vodi australski odvjetnik hrvatskog podrijetla Don Markušić, koji je ujedno i dopredsjednik Transparency Internationala Hrvatska.

Uz donacije koji su već prebačene na dobrotvorne račune za pomoć u hrvatskoj Vladi, dodatne donacije bit će usmjerene na kupnju medicinske opreme potrebne bolnicama oštećenim u zemljotresu u Zagrebu prošlog mjeseca.

"Bili smo u svakodnevnom kontaktu sa zagrebačkim bolnicama i hrvatskim Ministarstvom zdravstva kako bismo utvrdili njihove najkritične potrebe, što se u ovoj fazi čini novim neonatalnim inkubatorom za Petrovu bolnicu", rekao je Markušić.

Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) okuplja poslovne menadžere, akademike, pravnike, liječnike, studente, te voditelje hrvatskih poslovnih zajednica u SAD. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene