Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRIEF CDC-A

Što bolje štiti od reinfekcije, cijepljenje ili zaraza? Američki stručnjaci objavili nove zaključke

Cjepivo
Cjepivo Foto: DNEVNIK.hr
U najnovijem pregledu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti stoji kako osobe koje su preboljele Covid-19, kao i oni potpuno cijepljeni imaju jednako mali rizik od reinfekcije u idućih šest mjeseci.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti 29.listopada ove godine objavio je zaključke o dostupnim znanstvenim dokazima o razlici između imuniteta stečenog prirodnim putem i onog stečenog vakcinacijom protiv Covida-19.

Pročitajte i ovo Luka Čičin-Šain, virusni imunolog Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj, i Valentina Baus Štitit će od delta soja Stiže poboljšano cjepivo protiv korone: "Realno je očekivati da će biti na tržištu koncem ove ili početkom iduće godine"

Tvrde da oni koji su preboljeli Covid-19, kao i oni potpuno cijepljeni imaju jednako mali rizik od reinfekcije u idućih šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Zlatko Trobonjača - 1 CIJEPLJENO 45 POSTO ODRASLIH Imunolog otkrio koliko nas cjepiva štite od delta soja: "Oni koji su cijepljeni mogu biti mirni"

CDC također  upozorava da je korpus znanstvenih podataka o imunitetu stečenom prirodnim putem mnogo manji i ograničeniji od podataka o imunitetu stečenom cijepljenjem - jednako u smislu kvalitete dokaza, kao i vrste studija.

U briefu se također navodi da ne postoji univerzalni test koji je odobrila Uprava za hranu i lijekove koji bi liječnicima i javnosti omogućio pouzdano mjerenje imuniteta pojedinca nakon bolesti. Iako više razine neutralizirajućih antitijela u pravilu signaliziraju i veću zaštitu, znanstvenici i dalje ne znaju točno kolika je razina antitijela potrebna da bi pojedinac bio zaštićen od nove zaraze.

Nadalje, procjenjuje se da razina zaštite ne mora biti ista za sve varijante virusa Covid-19.

Kod ljudi koji su preboljeli uočen je široki spektar rezultata titra antitijela, dok je kod cijepljenih, posebno MRNA cjepivima taj titar koherentniji, navodi se u pregledu CDC-a.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene