Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O poznatome i nepoznatome

"Jedan od najneobičnijih virusa": Markotić otkrila koje su najveće nepoznanice kod virusa koji nam je promijenio život

Virus za koji do prije pet mjeseci nismo ni znali sada nam diktira način života. Što smo u tih pet mjeseci saznali o virusu, otkrila nam je profesorica Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Virus koji je zaustavio svijet i zbog kojeg naši životi još dugo neće biti isti pojavio se krajem 2019. godine u kineskom gradu Wuhanu, u provinciji Hubei. Ime mu je SARS-CoV-2, a bolest koju uzrokuje zovemo COVID-19.

Pročitajte i ovo Cijepljenje - 1 Širi se poput požara I preboljeli i cijepljeni obolijevaju: Stručnjaci pojasnili zašto omikron izbjegava stečeni imunitet Alemka Markotić - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Markotić: "Do jeseni trebat ćemo neka nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita"

"Svi se slažemo da je to jedan od najneobičnijih virusa s kojima smo se susreli", rekla je Alemka Markotić.

Riječ je o novom soju koronavirusa koji inače kolaju među životinjama. Neki mogu prijeći na ljude i dalje se prenositi s čovjeka na čovjeka poput MERS-a i SARS-a. Iako su kao prijenosnici u početku okrivljeni šišmiši, a potom i ljuskavac, profesorica Markotić sklona je najnovijim istraživanjima koja kažu da je krivac ipak kunopas.

"Može se pokazati da su i druge životinje, kao što su prvi nalazi i pokazali. Samo je pitanje je li to slučajni rezervoar, je li to životinja gdje se virus našao slučajno pa smo ga mi detektirali, ili je to životinja u kojoj se virus replicira i kao glavni rezervoar služi za širenje tog virusa", objasnila je Markotić.

I dok se na početku pandemije govorilo o simptomima kao kod blaže gripe, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora, nakon pet mjeseci otkrili smo i nove simptome: proljev, jaka glavobolja, gubitak osjeta okusa i mirisa.

"Mi smo jako zadovoljni kad nam netko kaže taj simptom jer smo odmah klinički bliže dijagnozi i sigurnije da će to bit dok čekamo test", rekla je Markotić.

Još nije jasno zašto su djeca pošteđena

Ovaj virus svakodnevno iznenađuje i zbunjuje i liječnike i znanstvenike.

"Kad vi imate upalu pluća i kad je jako opsežan nalaz na plućima, to je znak da je i bolesnik teško bolestan. Ovdje je bilo situacija kad smo imali opsežne nalaze na plućima, a bolesnik je bio s blagim ili nekakve minimalne nalaze na plućima, a teži klinički oblik", objasnila je Markotić.

Kao jednu od dosta čestih komplikacija liječnici bilježe i pojavu krvnih ugrušaka, posebno opasnih ako dospiju u pluća, srce ili mozak.

Još nije jasno zašto su djeca pošteđena i kada obole imaju lakši oblik bolesti. Nije potvrđeno ni da se virus, nakon što ga jednom prebolite, može vratiti. No i slučajevi iz Hrvatske potvrđuju da ga u tijelu možete imati jako dugo.

"Za sada se kod nas, ono što je meni poznato, može zadržati negdje oko 55 dana. To je dobro da sve te osobe su praktično bez simptoma, ali još uvijek imaju virus", rekla je Markotić.

Prije pet mjeseci praktički nepoznat, a sada nam određuje život i nešto je s čim ćemo se očito morati naviknuti živjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene