Laboratorij, ilustracija (Foto: Getty)
Laboratorij, ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty

Novi tip koronavirusa, koji je dosad usmrtio devet, a zarazio stotine osoba, vjerojatno se proširilo ilegalnom trgovinom divljih životinja, pretpostavljaju kineski znanstvenici, a prenose agencije u srijedu.


Gao Fu, ravnatelj Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i član Kineske akademije znanosti, rekao je novinarima kako se pretpostavlja da je virus potekao s tržnice u gradu Wuhanu u središnjoj Kini, odakle je mutirao i postao prenosiv s čovjeka na čovjeka. "Iz dosad poznatih podataka, izvor virusa je divlja životinja prodana na tržnice morskim plodovima", rekao je Gao. "Virus divlje životinje postupno mutira", rekao je.

Vezani članci Laboratorij, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Raste broj žrtava opasnog virusa u Kini: Najmanje devet mrtvih i 440 zaraženih, jedna država zbog straha zatvara granice Karantena u Kini Raste broj oboljelih od smrtonosnog korona virusa: Potvrđen prijenos s čovjeka na čovjeka, zarazili se članovi iste obitelji

Službeni Peking u srijedu je objavio da 440 pacijenata nose virus koji je do sada identificiran u 13 kineskih pokrajina. Virus se proširio na područje istočne Azije, a jedan je slučaj u utorak otkriven u Sjedinjenim Državama i riječ je o američkom državljaninu koji je posjetio Wuhan. Svoj prvi slučaj zaraze potvrdio je i Macao, a infekcije su dijagnosticirane na Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu i Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja zatvorila svoje granice

Sjeverna Koreja privremeno je zatvorila svoje granice za sve strane turiste u odgovoru na epidemiju, navodi putnička agencija koja radi u toj izoliranoj komunističkoj zemlji. Do sada se pokazalo da su svi pacijenti nositelji virusa izvan kineskih granica putovali u Wuhan.

Novi koronavirus pripada istoj obitelji virusa koji je izazvao Teški akutni respiratorni sindrom (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS), a riječ je o bolesti koja je usmrtila 800 ljudi u pandemiji u razdoblju od 2002.do 2003. i također je potekla iz Kine. Vjeruje se da koronavirus SARS prenose cibetke, divlje životinje koje su Kini vrlo cijenjene kao delikatesa.

Nisu precizirali o kojoj je životinji riječ

Vlasti nisu objavile na koju životinju sumnjaju da je prijenosnik novog koronavirusa koji se širi iz Wuhana. Strahovi od širenja bolesti rastu kako se približava praznik lunarne nove godine, koji pada u subotu i na koji Kinezi tradicionalno putuju kući, rodbini i slično. Maske su gotovo rasprodane u velikim kineskim gradovima u srijedu, s obzirom na to da su kineske vlasti ranije ovaj tjedan objavile da se koronavirus prenosi s čovjeka na čovjeka.

Vlasti su pozvale Kineze da ako je moguće, izbjegnu putovanja u Wuhan, grad s oko 11 milijuna stanovnika. Sam grad Wuhan u utorak je nametnuo ograničenja za putovanja i postavio infracrvene termometre u zračnim lukama, na željezničkim i autobusnim kolodvorima te svakog dana obavlja dezinfekciju prometnih vozila. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u Ženevi trebala bi se sastati i objaviti predstavlja li novi virus prijetnju međunarodnih razmjera.