S ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemkom Markotić razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Galerija


U slučaju da bude moguće - kako bi biranje cjepiva moglo izgledati u praksi objasnila je prof. Alemka Markotić

Vezani članci Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila dokad će u Hrvatskoj cjepivo Johnson&Johnsona biti na čekanju, kao i po čemu se britanski soj korone najviše razlikuje od osnovnog Skladištenje Pfizerovog cjepiva, ilustracija Stiže novi kontingent: Europa dogovorila nabavu još 50 milijuna doza Pfizerovog cjepiva

"Sigurno će se napraviti neke upute, ali vjerojatno će oni koji se žele cijepiti reći svojim liječnicima ili zavodima za javno zdravstvo reći koje cjepivo žele", rekla je Markotić dodajući kako Hrvatska očekuje dodatne doze Pfizerovog cjepiva, a od polovice veljače i ono iz laboratorija AstraZenece. 

"Obzirom da smo naručili velike doze tog cjepiva vjerujem da će biti isporuka brza, a s time i ubrzano cijepljenje ostale populacije", rekla je. 

Izazivali to cjepivo više nuspojava od onog za gripu, Markotić kaže kako ćemo to - tek vidjeti. 

"Vidjet ćemo tek kad se jedan veći dio populacije procijepi i kad se usporede postoci i vrste nuspojava u odnosu na one koje imamo kod gripe. Kod gripe se isto događaju slabije reakcije tako da ćemo to moći vidjeti za 5, 6 mjeseci", procjenuje ravnateljica Klinike za infektivne bolesti. 

Trebaju li nas zabrinuti smrti u Norveškoj nakon cijepljenja, Markotić kaže kako su uglavnom preminuli ljudi koji su bili u palijativnoj skrbi i kod kojih je povećana smrtnost. 

"Norveška i njezini stručnjaci analizirat će te podatke, ali vjerojatno je da će biti da ove smrti nisu povezane s cjepivom", rekla je. 

Napominje kako je Hrvatska u fazi u kojoj smo dosegli značajan pad broja zaraženih i hospitaliziranih.

"I daje treba biti oprezan jer u zemljama oko nas situacija nije idealna, možda su malo prerano popustili mjere. Moramo pratiti malo ozbiljnije situaciju s mutiranom virusom", rekla je Markotić dodajući kako će popuštanje mjera sigurno biti postupno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr