Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u 46 država

U inozemstvu 119 biračkih mjesta, trećina u BiH, više i u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim u Hrvatskoj, dvanaest hrvatskih zastupnika za Europski parlament birat će se i u inozemstvu, u 46 država na 119 biračkih mjesta, a trećina njih, odnosno 41 je u Bosni i Hercegovini.

U odnosu na 2014., kada se za hrvatske europarlamentarce u BiH moglo glasati na samo deset biračkih mjesta, za desetak dana to će se moći učiniti na njih čak 41 – na osam u Sarajevu, 15 u Mostaru, na po dva u Banjoj Luci i Tuzli te na četiri biračka mjesta u Livnu i na deset u Vitezu, gradovima u kojima su nedavno otvoreni hrvatski konzulati.

Pročitajte i ovo Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Odjeci EU izbora Horvat: "HDZ će analizirati pogreške iza zatvorenih vrata" EU izbori, tko koliko vrijedi? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 analiza mislava bage U politici vrijedite onoliko koliko glasova dobijete u mjestu u kojem živite. Pogledajte tko se nema čime hvaliti

S osam na 13 povećan je i broj biračkih mjesta u Saveznoj Republici Njemačkoj – po tri će biti otvorena u Stuttgartu i Münchenu, po dva u Berlinu, Düsseldorfu i Frankfurtu, a jedno u Hamburgu.

U odnosu na izbore prije pet godina, s dva na četiri povećan je broj biračkih mjesta u Srbiji – po dva će se otvoriti u Beogradu i Subotici, a umjesto na jednom hrvatski europarlamentarci u Austriji će se birati na dva biračka mjesta, oba u Beču u hrvatskom veleposlanstvu.

U Australiji će se moći glasati na četiri biračka mjesta (Sydney, Canberra, Melbourn i Perth), na isto toliko u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington, Chicago, Los Angeles, New York), na tri u Italiji (Rim, Milano, Trst), na po dva u Švicarskoj (Bern, Zürich), Kanadi (Ottawa, Mississauga), Crnoj Gori (Podgorica, Kotor) itd.

Biračkim mjestima u inozemstvu treba dodati i dva biračka mjesta u Afganistanu te po jedno u Libanonu i Poljskoj na kojima mogu glasati hrvatski vojnici u međunarodnim mirovnim misijama.

Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta za slijedećih pet godina.

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene