Popis birača, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Popis birača, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Do srijede, 15. svibnja 2019. birači mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta.


Pozivaju se birači da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda. Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka u registru birača mogu se podnositi zaključno do srijede 15. svibnja 2019.

Na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, biračima je omogućeno glasanje izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta, mogu se podnijeti zaključno do srijede 15. svibnja 2019. Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-adresu ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj na dan 15. svibnja 2019. zaprimat će zahtjeve do 16 sati.


Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Vezani članci Konferencija za medije DIP-a povodom rezultata izbora za EU parlament - Ana Lovrin, Đuro Sessa (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Državno izborno povjerenstvo: Tijekom izbornog dana bilo manjih nepravilnosti, ali one su rješavane odmah Kandidatkinja liste Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih (Foto: Dnevnik.hr) U pobjedi se ne uzvisi, u porazu ne ponizi: ''Bruna Esih žestokom retorikom u pogrešnom trenutku pokazuje malu moć''

- ako žele glasati u Republici Hrvatskoj zatražit će privremeni upis za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta birač može podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave u županiji u Republici Hrvatskoj bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto gdje će se zateći na dan izbora.

- ako žele glasati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ili u nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za prethodnu registraciju birač može podnijeti bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

- iznimno, birači mogu u nadležnom uredu, u kojem su upisani u registar birača, zatražiti potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta bez navođenja mjesta boravka u Republici Hrvatskoj odnosno države i diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske gdje će se zateći na dan izbora, a temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. Zahtjev za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta podnosi se nadležnom uredu prema mjestu prebivališta birača


Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

- birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za njezino izdavanje, ne moraju se aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako žele glasati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

- birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, a kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.


Zahtjev za aktivnu registraciju i zahtjev za pormjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, na čijem će se području birač zateći na dan izbora.