Županijski sud u Šibeniku donio je danas presudu u sudskom postupku protiv Tomislava Horvatinčića kojm je proglašen krivim za smrt talijanskih supružnika.


Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim da je 16. kolovoza 2011. godine kod Primoštena skrivio pomorsku nesreću i smrt dvoje talijanskih nautičara, supružnika Francesca Salpietra i Marielle Patella, kada je svojim gliserom naletio na njihovu jedrilicu.

Vezani članci Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Horvatinčić ni nakon godinu dana neće u zatvor, sad je kriva koronakriza i stanje u njemačkom zdravstvu Tomislav Horvatinčić ispija kavicu na Cvjetnom Za dva dana mora iza rešetaka, ali... Tomislav Horvatinčić opet traži odgodu odlaska u zatvor

Poduzetniku je sud odredio uvjetnu kaznu zatvora od godinu i osam mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Mora platiti 167.365 kuna sudskih troškova. Presuda je nepravomoćna, a Horvatinčić ima pravo žalbe.Nakon gotovo četiri godine suđenja, u ponedjeljak je održana završna riječ. Tužiteljstvo je za Horvatinčića zatražilo zatvorsku kaznu te odštetu za članove obitelji Salpietro od 4 milijuna eura.

 Sin poginulih Talijana: 'Horvatinčić laže - nikada nam nije ponudio ni jedan euro niti nas zvao'

Sutkinja Maja Šupe u obrazloženju presude navela je kako je u svom svjedočenju poduzetnik u više navrata istaknuo da je jedrilicu talijanskog bračnog para vidio na vrijeme.

Također, sutkinja je kazala da se poduzetnik ponašao lakomisleno upravljajući svojim gliserom velikom brzinom, od čak 26 čvorova, iako je bio svjestan da takva brzina može izazvati teške posljedice. Sud je u presudi naveo kako je brzina kojom se Horvatinčić kretao bila nesigurna te je došlo do kršenja propisa o sigurnosti propisa.

Komentirajući poduzetnikovu obranu kako je imao glavobolju i doživio 'black out' prije nesreće, sud je naveo da, ako je znao za tegobe, ponašanje trebao prilagoditi situaciji, odnosno da je morao biti svjetan da takvi problemi mogu izazvati tragične posljedice.

Sud smatra da se tragedija dogodila iz nehaja, ali da to ne otklanja činjenicu da se dogodila.

Tužiteljica Irena Senečić kazala je nakon izricanja presude da u državnom odvjetništvu nisu zadovoljni blagom kaznom koja je Horvatinčiću dosuđena te da će se žaliti na ovakvu presudu.

Nije zadovoljan niti poduzetnikov odvjetnički tim koji također najavljuju žalbu, tvrdeći kako su dokazali kako su svemu kumovale nesretne okolnosti, ali i činjenica da su Talijani želeći izbjeći sraz skrenuli jedrlicom i presjekli put Horvatinčićevom gliseru.

Horvatinčiću sud nije uskratio pravo upravljanja brodicom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook