Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje poduzetniku za nesreću

Sin poginulih Talijana: 'Horvatinčić laže - nikada nam nije ponudio ni jedan euro niti nas zvao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Šibeniku nastavljeno je suđenje poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću koji je optužen da je gliserom usmrtio dvoje talijanskih nautičara kod Primoštena.

Nesreća se dogodila 16. kolovoza 2011. godine, a poginuli su supružnici Francesco Salpietro i Mariella Patella.

Odvjetnik Tomislava Horvatinčića Branko Baica predao je sudu dokumentaciju kojom želi dokazati da je Horvatinčić obitelji poginulih nudio odštetu. Tvrdi da zbog stava obitelji to nije bilo moguće provesti. Zastupnik obitelji Ognjen Frnageš ustvrdio je da je korespondencija u dokumentaciji vidljivo manjkava.

Baica je predložio da se pregledom korespondencije izvede novi dokaz no sutkinja je to odbila uz obrazloženje kako je to predmet drugog postupka.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvatinčić - 1 Premještaj Horvatinčić ide u novi zatvor: Kaznu će od sada služiti na istom mjestu gdje su bili drugi poznati Hrvati Tomislav Horvatinčić - 5 Kako je to moguće? Zašto Tomislav Horvatinčić slobodno šeta Samoborom? "Kod nas je sve moguće"

Horvatinčić: 'Htio sam umanjiti posljedice nesreće, ali nisam naišao na razumijevanje'

U završnom govoru Državna odvjetnica Irena Senečić dva provedena vještačenja nazvala je neprihvatljivim. Kazala je kako nema govore o tome da se jedrilica trebala maknuti s puta Horvatinčićevom plovilu. Istaknula je i kako bi bio opasan presedan da se prihvati da je u vrijeme nesreće Horvatinčić pao u nesvijest jer bi se svi mogli na to pozivati. Zahtjeva da se proglasi krivim, da mu se odredi zatvor i da mu se zabrani upravljanje motornim vozilom.

Odvjetnik Frangeš složio se sa Senečić, a po njegovom mišljenju Horvatinčić nije niti bio za upravljačkim pultom. Tvrdi da se pregovori s obitelji o obeštećenju mogu svesti na uvodna obećanja, a kada se prešlo na razmjenu korespondencije spominjala se polica obeštećenja. Predlaže odštetu od 4 milijuna eura za oboje poginulih i strogu kaznu za Horvatinčića.

Branko Baica ustvrdio je kako je nesreća stjecaj nesretnih okolnosti.

'Oko Horvatinčića je stvoreno ozračje odmazde, proglašavan je ubojicom. Okolnosti koje su taj dan vladale na moru nisu iziskivale orpez. Horvatinčić je upravljao puno većim brodovima i bio je osposobljen. Ne želimo svaljivati krivnju na oštećenike, ali ovaj sud mora utvrditi istinu', kazao je Baica dodajući da je pet minuta prije sudara brod talijanskog para poduzeo pogrešnu radnju presijecanja kursa.

Horvatinčić se išao pokloniti na grob obitelji i više puta pokušavao kontaktirati obitelj poginulih, tvrdi njegov odvjetnik koji je za poduzetnika zatražio oslobađajuću presudu. 

I Tomislav Horvatinčić dobio je priliku za završnu riječ. Izrazio je sućut obitelji i nadu da će se uspjeti dogovoriti prije privatne tužbe.

'Moj pokušaj teško da će nadoknaditi gubitak roditelja. Nesreću ću proživljavati još teže ako se ne dogovorimo. Njihov odštetni zahtjev je narastao na osam, a ne četiri milijuna eura kako tvrdi njihov odvjetnik', kazao je Horvatinčić.

Nakon ročišta izjavu novinarima dao je i sin poginulog para, Federico Salpietro, koji je ustvrdio da Horvatinčić - laže.

'Osobno nam nikada nije ponudio niti jedan euro, niti nas je kontaktirao. I bolje da nije. Sumnjam da je povezan s političkim strukturama i onda je to opasno za sve nas', kazao je Salpietro.

Sud bi presudu Tomislavu Horvatinčiću trebao donijeti u srijedu, u 11 sati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene