Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice potresa

Načelnici iz Dalmacije imaju plan za pomoć: "Pozivam sve općine i gradove, njih 555. Zajedno jako puno objekata možemo obnoviti"

Županije, gradovi i općine cijele Hrvatske stali su uz Banovinu! Kako pomoći stradalom području smišlja se od istoka do zapada, sjevera i juga. Kreće se i u konkretnu obnovu jer vremena nema. Četvero načelnika u šibensko-kninskoj županiji imaju plan.

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković najavila je u petak da će taj grad pomoći pri obnovi obiteljske kuće ovogodišnje prvorođene bebe u Hrvatskoj - dječaka Darisa, čiji su roditelji iz Petrinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se istraga Nova akcija USKOK-a i policije: Uhićena još tri policajca, među njima je i šef krim policije PU sisačko-moslavačke Pretraživanje dronom - 1 Voda se povlači Na Odranskom polju još desetak konja, ne prijeti im više opasnost

Na tragu je to ideje nekoliko načelnika dalmatinskih općina koji imaju plan za obnovu porušene Banovine. 

Razrušenu kuću obitelji Knezić s četvero djece iz Petrinje obnovit će Općina Murter.

"Iskreno još nismo svjesni toga, u nekakvom smo bunilu. Kako zahvaliti tim svim ljudima načelnicima svim, predivno stvarno nemam riječi", rekla je Dunja Knezić, Petrinja.

A Općina Murter je s riječi prešli na djela.

"Mi smo se dogovorili da će svaka općina uzeti jednu obitelj po jednom modelu kojoj ćemo sagraditi i obnoviti tu kuću", rekao je Toni Turčinov, načelnik Općine Murter Kornati.

Načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić dodaje kako će otvorit račun na koji će građani uplaćivat novac, a razliku će nadopuniti iz općinskih proračuna.

"Također, svaka od naših općina surađuje s geodetima, arhitektima, građevinarima te ćemo malo i njih zamolit za pomoć", kaže Grubelić.

Posla je puno pa u akciju treba krenuti odmah.

"Pozivam sve općine i gradove njih 555 jer zajedno jako puno objekata možemo obnovit već ove zime", kaže Ivan Gulan, načelnik općine Pirovac.

"Ovo je jedan mali kamenčić koji se počeo kotrljati i želimo da se zakotrlja po cijeloj RH", kaže Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

Pomoć već danima stiže, daje tko koliko može. Svoje načelničke plaće odrekao se načelnik Općine Darda Anto Vukoje, a njegova Općina odrekla se dijela novca.

"Ja sam prognanik 91 godine, ostao bez krova nad glavom, izašao na ulicu s vrećicom znam što to znači, koliko ti ljudi svaku kunu trebaju", govori Vukoje.

Za one u nevolji Samobor je izdvojio pola milijuna kuna, Opatija daje 300 tisuća. Đakovo, Osijek i Koprivnica šalju 200 tisuća, Dalmatinska središta - Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik otkazuju novogodišnje svečanosti i uplaćuju svaki po 150 tisuća kuna. Bakar, Varaždin, Crikvenica, Knin također. Vinkovci, Trilj, Metković po 100 tisuća kuna. Popis je dug.

"Radi se o milijunskom iznosu. Mi smo stavili naše ljudske resurse i materijalne resurse na raspolaganje Sisačko Moslavačkoj županiji", rekao je Fabrizio Radin, Istarski župan.

"Osigurali smo 400 tisuća kuna iz gradskog proračuna, naša komunalna društva su skupila također 400 tisuća kuna, sva vozila komunalnih društava i oprema stoje na raspolaganju ovisno o potrebi", dodaje Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Osim novčane stiže i simbolična pomoć. Novogodišnjih slavlja i šarenog vatrometa diljem Lijepe naše nije bilo. Iza nas je nikad tiša i solidarnija noć ulaska u Novu, nadamo se svi, mirniju i bolju godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene