Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Zlostavljač vojske"

Milanović oštro po Banožiću: "Ne može on ništa tražiti, ja sam mu zabranio govoriti"

Milanović je sudjelovao u Požegi na svečanosti polaganja prisege 32. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Nakon svečanosti dao je izjavu za medije te se osvrnuo na zabranu ministru obrane da govori na samoj svečanosti. "Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da u ovakvoj prigodi govori samo Vrhovni zapovjednik", rekao je predsjednik.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, Zoran Milanović, sudjelovat će na svečanosti polaganja prisege 32. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Ministru obrane zabranjeno govoriti

Načelnik Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj naredio je ministru obrane Mariju Banožiću zabranio da govori na prisezi vojnika.

"Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da u ovakvoj prigodi govori samo Vrhovni zapovjednik. Mislim da je to bolje. Ministar ima nekog posla", rekao je Milanović.

Predsjednik je upitan i smije li načelnik Glavnog stožera provoditi njegove zapovijedi, bez suglasnosti ministra. "Ja sam vrhovni zapovjednik kojeg je birao narod, a ona ima skrbnika. Njegovo ponašanje je protuzakonito, on laže. Načelnik je mojoj naredbom izdao zapovijed, to je jednostavno."

"Danas se upleo u zapovjedni lanac. Instalirao je svoju osobu na vojni događaj. To nije udar na vojsku. To je politička svinjarija. On laže. Ali pričekajte još dan, dva, ima toga još...", objasnio je.

Milanović je objasnio da se mora znati hijerarhija u vojsci. "Kad ministar prestane kažnjavati i arbitrarno slati u mirovinu zaslužne vojne časnika… Opet ponavljam, nema ministra, postoji Plenković. Neće se vojska voditi kao HDZ.- Nije mu general zabranio da govori, nego vrhovni zapovjednik", rekao je Milanović.

"Sve je to zakonito, a još više po Ustavu", dodao je.

Također, dodao je i da se ministra ne pita ništa. "On može šikanirati ljude temeljem zakona. Takva zlouporaba se u civilnom pravu zove šikana, štetna emisija", nastavio je Milanović.

"Tko je on da traži njegovu ostavku? Hoćete da ja tražim njegovu?", upitao je Milanović.

Kad su ga upitali s kim će razgovarati o ovoj situaciju, on odgovara - "S patrijarhom SPC-a. S kim ću razgovarati? S premijerom".

Oštro opleo po Banožiću

Predjsednik se nije libio oplesti po ministru. "Zlostavljač vojske, čovjek koji je dolutao u ovaj sustav. Ovaj čovjek je zlostavljač. S 40 i kusur godina je došao na iole nekakav posao. Ovaj gospodin je pao s kruške", opisao je ministra.

Pitali su novinari Milanovića što očekuje da se sredi situacija. "Da Plenković razgovara sa svojim štićenikom i privede ga pameti."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oštre kritike Banožiću zabranjeno govoriti, pozvao Hranja na ostavku: "Predložio sam Milanoviću da sjednemo, onako muški"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVAK SUKOBA Banožić uzvratio Milanoviću: ''Predsjednik Republike mora znati da Hrvatska vojska nije njegova igračka''

Nekoliko je puta ponovio čija je bila naredba da se ministru zabrani govoriti. "Meni je žao vojnika. Međutim, vojnici su trenirani za puno gore stvari", dodao je predsjednik. "Nije mu načelnik čiju ostavku traži zabranio, načelnik je proveo moju naredbu."

Zamjerio je Banožiću i današnji potez. "Ministar je protivno vertikali zapovjedi na uličarski način postavio svoju suradnicu, ženu od 50 kila da stoji, da istisne službenog moderatora... To je ispod svake razine. Ovo su užasno važne stvari. Ovo je problem. I na putu stoji jedan beznačajan tip kojeg se može pripitomiti", zaključio je.

Sarkastično je komentirao da Hrvatska vojska može biti sretna što im ministar i premijer sve osiguravaju. "To nije Hrvatska, to nije naš novac. Da nema Vrhovnog zapovjednika, da nema Baneta, gladni ste, goli i bosi. Kao ptići", izjavio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene