Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVAK SUKOBA

Banožić uzvratio Milanoviću: ''Predsjednik Republike mora znati da Hrvatska vojska nije njegova igračka''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i Marija Banožića, ministra obrane u Vladi Andreja Plenkovića, oko prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula.

''Predsjednik Republike Hrvatske svojim izjavama pokazuje kako se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i Hrvatskoj vojsci što je neprofesionalno za funkciju koju obnaša. Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka'', poručio je ministar Mario Banožić, čelni čovjek MORH-a u Vladi Andreja Plenkovića.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što se ranije danas predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno osvrnuo na prijevremeno umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula i ustvrdio da se radi o Banožićevoj nezreloj i osvetničkoj odluci.

''Oštro demantiram da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu. Ponavljam da je riječ o brigadiru kojem je isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne te mu je sukladno zakonu, po potrebi službe i u skladu s Planom izdvajanja osoblja za 2021. prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu'', navodi se u priopćenju iz MORH-a.

Vezano uz navode Predsjednika Republike da će pitanje „svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način vojnički, zapovjedno“, Banožić naglašava da je ''svatko dužan poštovati zakon pa i Predsjednik Republike Hrvatske te su Zakonom o obrani jasno propisani ustrojstvo i zapovijedanje u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kao i nadležnosti državnih tijela u području obrane''.

Pročitajte i ovo Mario Banožić OBLJETNICA 131. BRIGADE Banožić žestoko o Milanoviću: "Razlika u komunikaciji između mene i predsjednika je što ja nastojim ostati pristojan''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se sukob MORH odgovorio Milanoviću: ''Imao je 25 godina 1991. Zašto se nije dobrovoljno prijavio rat?''

''U skladu s Ustavom, Predsjednik Republike Hrvatske je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga što nitko ne dovodi u pitanje, ali su nadležnosti Predsjednika Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno propisane Zakonom o obrani kojega je 2013. godine Milanovićeva Vlada predložila, a Sabor donio i koji je i danas na snazi. Stoga Predsjednik Republike svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani. Očito u nedostatku argumenata Predsjednik Republike Hrvatske ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini'', zaključuje se u Banožićevu priopćenju.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene