Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je u subotu na obilježavanju 30. godišnjice vojne akcije Hrvatske vojske "Peruća" kod spomen obilježja poginulom branitelju Anti Buljanu te istaknuo kako je ta akcija puno života.

Galerija Zoran Milanović na obilježavanju akcije Peruća - 4 Zoran Milanović na obilježavanju akcije Peruća - 3 Zoran Milanović na obilježavanju akcije Peruća - 2 +0 Zoran Milanović na obilježavanju akcije Peruća - 1

Na današnji dan, prije 30 godina, Hrvatska vojska oslobodila je branu 'Peruća'. Tom brzom akcijom spriječena je katastrofa koja je mogla nastati potapanjem naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji "Peruća" poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović u Lipovljanima: "Korupcija je ono što ljude obezdušuje i tjera ih iz Hrvatske" Andrej Plenković Plenković se s Milanovićem ne kani sastati, a roditeljima je poručio: ''Ako je ijedna Vlada pokazala suosjećanje, pokazala je naša''

"Ta akcija je nošena iz srca hrabrošću, ali i planirana glavom" rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

"Ostali smo bez branitelja, bez našeg čovjeka - Ante Buljana, ali puno života je sačuvano. Znam da je to mala utjeha obitelji, ali vjerujem da je to duboki temelj ogromnog ponosa. Ova dolina je uvijek bremenita dušama i duhovima naših predaka, oni stalno lebde oko nas. Ovdje se uvijek događala povijest", istaknuo je Milanović.

Ratni zapovjednik oslobodilačke akcije Zdravko Škrapa je rekao da su branitelji obranili Hrvatsku a na političarima je da je vode i budu složni kako bi se otvorila nova radna mjesta i budućnost za mlade koji se iseljavaju.

Zbog poraza i pretrpljenih gubitaka u operaciji ''Maslenica'' u siječnju 1993. godine, srpske okupatorske snage zaprijetile su miniranjem brane Peruča namjeravajući vodenim valovima prouzročiti katastrofu u Cetinskoj krajini.

Kako bi to spriječile hrvatske snage su 28. siječnja 1993. pokrenule oslobodilačku operaciju “Peruća”, kojom je srpska vojska odbačena od brane. Iako je došlo do eksplozije brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila, a HV je krenula u napad i ubrzo ovladala cijelim područje oko brane Peruča i okolnih naselja.

Zbog pokušaja miniranja brane general JNA Borislav Đukić osuđen je na 10 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Slika nije dostupna Trakavica se nastavlja: Vrhovni sud naložio novo suđenje generalu JNA za miniranje Peruće

Slika nije dostupna General JNA Đukić osuđen na 10 godina zbog Peruće: "Mogli ste se oduprijeti naredbi, bilo je takvih primjera"

Na obilježavanju godišnjice akcije "Peruća", uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, načelnik stožera/zamjenik zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade brigadir Ivan Jenjić i zapovjednik inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade bojnik Robert Budimir Bekan.

Milanović je nakon toga obišao branu i razgovarao s braniteljima i bivšim djelatnicima koji su sudjelovali u spašavanju brane i spriječili njeno urušavanje. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju