Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pustare opustjele

Bez asfalta, trgovine i liječnika, stanovnici ovih baranjskih naselja postali robinzoni: "Jedanaest nas ima točno. Ko vukovi samotnjaci"

Aktualno Galerija Teška zima u zapuštenim mjestima - 3 Teška zima u zapuštenim mjestima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Teška zima u zapuštenim mjestima - 2 Teška zima u zapuštenim mjestima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Teška zima u zapuštenim mjestima - 1 Teška zima u zapuštenim mjestima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Anđa Jagustin Anđa Jagustin Foto: DNEVNIK.hr +2 Ilija Domazet Galerija 1/7 >>
Bez asfalta, trgovine i liječnika. Tako se živi u nekadašnjim pustarama - naseljima koja su nekoć podignuta za stotine radnika u poljoprivrednoj Slavoniji i Baranji.

Pustare su u međuvremenu opustošile, a rijetki stanovnici postali su robinzoni. Najteže im je zimi.

U baranjskim poljima – Zeleno Polje. No trava u pojedinom dvorištu nije zelenija. Domaćih je životinja više nego stanovnika.

"Jedanaest nas ima točno. Ko vukovi samotnjaci", navodi Franc Gazdag iz Zelenog Polja u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Zimi je najteže. "Nemamo ništa. Niti imamo trgovine, niti osnovno, što se kaže, trgovinu nemamo", dodaje.

Nema ni autobusa, a prvo sljedeće selo udaljeno je tri kilometra.

"Za doktora moramo potegnuti i malo dalje, čak do Belog Manastira, to nam je najbliže", rekao je Gazdag.

Nekad je to bilo radničko naselje, takozvana pustara sa tristotinjak stanovnika.

Pročitajte i ovo Poplave na karlovačkom području - 3 POPLAVE NA KARLOVAČKOM PODRUČJU Selo koje je postalo otok godinama sluša ista obećanja: ''Voda je na sve strane, tako nam je cijelog života''

Na zidu su tragovi dječjih crteža. U zgradi je nekad bila osnovna škola, a tu su radili i mjesni kafić te seoska trgovina. Život u izolaciji ima i svojih prednosti.

"Ovakvog mira nećete naći nigdje", poručuje Gazdag.

Blatnjavim i neasfaltiranim cestama može se putovati dalje. U Mitrovcu ekipa Dnevnika Nove TV sreće Iliju Domazeta, koji je putovao po kruh.

"Išao sam u Grabovac po kruh. Donesem ih po pet, deset da ne moram svaki dan ići. Stavim u duboko pa si odmrznemo ja i supruga", rekao je.

I kuće u tom mjestu nekad su bile naseljene. Ostalo je 12 stanovnika.

"Susjed i ja smo dobili kao branitelji stan, ali je stan naš, a nije jedan kroz jedan. Dali su nam ovo što nećemo moći ni zamijeniti ni prodati", rekao je Domazet.

Po zimi svi uz peći

Zimi je pusto jer se svi drže toplih peći.

"Ne izlazim puno. Izađem, donesem drva, drva su mi u garaži tako da mi je blizu, a ja onda, eto, naložim vatru i to je to", kazala je Anđa Jagustin.

Za ručak se kuha krumpir iz vlastitog vrta. "Imam i pečenog mesa, ali nisam ljubitelj mesa", dodaje.

Do proljeća će biti mladog luka, salate. Ne nedostaje ni humora.

Pročitajte i ovo Kazna zbog svinja: Ilustracija - 1 SAMO KOD NAS "Izgleda da ćemo morati svinjama stavljati pelene": Uzgajivačici iz Slavonije stigla bizarna "čestitka" općine

"Imam 68 godina i ja sam, mogu reći, mladić ovdje spram ovih baka", rekao je Domazet.

Kao rijetki gosti ekipa Dnevnika Nove TV u njihove je domove bila rado primljena. I pozvani su da se vrate nakon zime, kad sve zazeleni i barem djeluje ljepše.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene