Splitski Županijski sud u ponovljenom je postupku bivšeg generala JNA Borislava Đukića (72), organizatora rušenja HE Peruća, nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora te mu je produljio istražni zatvor.


Đukić se na optužnici našao s Ratkom Mladićem, pokojnim Milom Novakovićem i Milanom Koricom, a s obzirom da su oni bili nedostupnim hrvatskom pravosuđu, postupak Đukić je razdvojen.

U prvoj presudi Županijskog suda Split od 23. studenoga 2018. godine bio je osuđen na devet godina zatvora zbog zapovijedanja aktiviranja eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Vrhovni je sud prihvatio žalbu njegovog odvjetnika koji je tada naveo da je bitno povrijeđen kazneni postupak, kao i da su izostale odlučne činjenice, te da ni jedan dokaz koji je teretio okrivljenika nije izveden.

U drugom suđenju kojim je predsjedao sudac Dinko Mešin osuđen je da je kao zapovjednik tzv. 221. motorizirane brigade Kninskog korpusa tzv. Vojske SAO Krajine postupao suprotno Ženevskoj konvenciji i organizirao rušenje brane HE Peruća s ciljem potpunog potapanja gradova Sinja, Omiša i Trilja pri čemu bi smrtno stradalo 50 tisuća ljudi i njihova imovina.

Tijekom sudskog postupka je dokazano kako je naredio da se u temelje brane na četiri mjesta postavi 20 do 30 tona TNT eksploziva.

Kao olakotna okolnost uzeta Đukićeva dob

Đukić je u ponovljenom postupku tvrdio kako je nevin, da nije počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret, dok je sudac Mešin prilikom izricanja desetogodišnje kazne kao olakotnu okolnost Đukiću uzeo u obzir njegovu dob, bolest supruge i kćeri.

Otegotne okolnosti su da se nije radilo o bilo kakvom objektu, jer u slučaju uspješnog rušenja HE Peruće posljedicu bi bile katastrofalne, s obzirom da bi gotovo cijela Dalmacija bila poplavljena.

Slika nije dostupna Međimurska županija najgora je u Europi, a nedjeljom – ne testiraju. Iz županijskog ZZJZ-a objašnjavaju zašto je tomu tako

Inina plinska platforma Ivana D Još uvijek nema traga nestaloj Ininoj platformi, lučka kapetanica otkriva kad kreće potraga: "Valovi su bili veći od dva i pol metra..."

"Vi ste bili jedan od glavnih zapovjednika. Nije bilo nikakvog razloga da se uništavaju objekti koji nisu bili od vojne važnosti. Mogli ste se oduprijeti naredbi, bilo je takvih primjera, poput onog admirala Vladimira Barovića koji je odbio naredbu da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj te je sebi oduzeo život. Vi ste usprkos mogućnosti izbora učinili to što ste učinili i to je otegotna okolnost", zaključio je sudac Mešin.

Đukić je u pritvoru nepune četiri godine. Od sredine srpnja 2015. godine do ožujka 2016. proveo je u ekstradicijskom pritvoru, kada je izručen Hrvatskoj.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju