Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetio izložbu

Milanović nadahnut na Dan žena: "Nisam Željko, Zoran se zovem"; "Ovo nisu vatrogasne mjere, ovo su pljuce"

Milanović je danas u Muzeju grada Zagreba obišao izložbu o Dori Pejačević.

Na Međunarodni dan žena Zoran Milanović obišao je izložbu "Dora – Zapis na brezovoj kori" u Muzeju grada Zagreba povodom obilježavanja 100 godina od smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević

Poslije je davao izjave za medije, a na molbu da nabroji pet najvažnijih žena u Hrvatskoj rekao je da to ne može. 

"Vjerojatno ih nema", izjavio je i dodao novinarima da su ga malo uhvatili. 

"Ali ih ima sve više. Što da vam pričam, da nije bilo mene 10 godina na čelu SDP-a, da u Saboru uopće ne bi bilo žena. Ili bi ih bilo pet posto. Ja sam svoje napravio", rekao je i dodao da je "to s kvotama dosta nezgodna stvar". 

O možebitnim kandidatima za predsjedničke izbore i vidi li se opet u utrci za mandat s jednom ženom nije htio puno pričati.

"Ima još neka tema, tipa ima slike, nema tona?" odgovorio je.

Kaže da se zemlja raspada od korupcije te da je to "netema", dok se u zemlji pokušavaju uvesti staljinistički zakoni. Puno su važniji  parlamentarni izbori koji su prije predsjedničkih i koji sve mogu promijeniti.

"Ta bi kandidatura i od Majke Tereze napravila propalicu"

Na pitanje znači li to da, ako HDZ ne dobije parlamentarne izbore, da se on više neće kandidirati, odgovorio je: "To znači ono što sam rekao. Sada govoriti o predsjedničkim izborima je infantilno. Ali vidim već da postoje određene kombinacije, ima slike, nema tona. Ja se nadam da će biti hrabriša koji će biti spremni biti kandidati SDP-a. Mislim, ta bi kandidatura i od Majke Tereze napravila propalicu", kaže.

U pitanju je, kaže, hoće li se kandidirati za još jedan mandat te da to ovisi o nizu stvari. Nema nikakvih želja.

"Nisam Željko, Zoran se zovem", kazao je.

Nekoliko se puta u izjavi vraćao na Plenkovićeve najave izmjene Kaznenog zakona, rekavši da će na kraju stradati novinari. Na opasku da je premijer rekao da neće, kaže: "A nego tko će? Da neće možda neki HDZ-ovac?"

"Tema je druga, zašto je postupak tajan. Ako do kraja mog mandata taj zakon stupi, ta bruka od zakona stupi na snagu, ja ću pomilovati. To neće biti kažnjivo u Hrvatskoj. To odmah kažem, da se tužiteljstvo ne muči", najavio je još jednom.

"Krademo. Mi vam volimo maznut"

O najavljenom Vladinom paketu mjera rekao je da ni zadnji paket mjera nije pomogao građanima. Bit će im bolje kad inflacija popusti, ali na to Hrvatska više ne može utjecati.

"Ovo nisu ni vatrogasne mjere jer za vatrogasne mjere treba vatrogasno vozilo. Ovo su pljuce", rekao je.

Komentirao je i pisanje Jutarnjeg lista da je njegov sin dobio stipendiju Grada Zagreba. Na pitanje što je presudilo da je dobije Milanović odgovara: "Krademo. Mi vam volimo maznut. Nadamo se da nas nitko neće pitati."

Rekao je da mu je sin vrhunski sportaš te da je svojih nekoliko stipendija zaradio krvavim radom. Je li možda njegov sin uzeo mjesto nekom kome bi stipendija više trebala, Milanović odgovara: "Dobro pitanje, ali siguran sam da je i to ukalkulirano."

"Opet se navlačite na reket medijske mafije", poručio je.

"I ja vam sad odgovaram na pitanja. Neću vam reći 'pustite mog sina', nemam nikakvih problema da mi se maltretira familija, na to smo pristali, ja sam ih u to uvukao. I to cmizdrenje 'ne diraj mi tatu ne diraj mi mamu...' Ako ti je tata bio komunjara, u dosluhu sa UDBA-om, a sad mi glumiš HDZ-ovca, moja si meta. Imam te na nišanu", dodao je.

"To je moj odgovor to bijedniku. Jer je on bijednik.

Kako komentira tvrdnje Hrvoja Zekanovića da je Radovan Dobronić njegova marioneta?

"To je rekao? Nisam čuo. To je vrlo ubogi tip. Bio je opozicija HDZ-u, sad im izlazi iz nosne šupljine. To su grozni tipovi, da sam DORH bi ih preslušao, da vidim koji su im motivi za prevaru birača. Tko god je išao protiv nekoga, a onda socijalnom mimikrijom postao za, meni je sumnjiv. A čovjek koji je donosio tako drsku presudu protiv banaka, teško da je ičija marioneta. Meni se čini da se tog čovjeka nije moglo kupiti. To je moj odgovor to bijedniku. Jer on je bijednik."

"Pa kad nisu u HDZ-u. Nek' se učlane i sve će biti bolje", govorio je o tome kako se majkama njegovateljicama ukida status odmah nakon djetetove smrti i da se to ni dalje ne mijenja. 

"Te gospođe iz udruge Sjena su bile kod mene prije par tjedana. To su vrlo hrabre osobe. Znam koji su problemi. Dio tih problema Vlada pokušava riješiti. No dio valjda ne razumije. A oni su takvi da se u njih moraš uživjeti. Ja bih te ljude ozbiljno saslušao", kazao je.

"Ali ti ljudi, te žene žive težak život. Postoje vrste posebnih potreba koje s godinama napreduju, gdje djeca prestaju biti djeca a trebaju te cijeli život. Potrebe tih žena nisu dovoljno shvaćene", rekao je.

"Palac gore za sve one koji se bore i koji se javno ne daju kupiti. Ima dosta aktivista koji su utišani novcem", dodao je Milanović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene