Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čekaju ga raširenih ruku

Milanović otputovao u moćnu zemlju u kojoj hrvatskog predsjednika nije bilo duže od 30 godina

S predsjednikom Republike u Brazil su otputovali njegova supruga, predstojnik njegova ureda i savjetnik za vanjsku politiku. Prvi je to posjet nekog hrvatskog predsjednika Brazilu u više od 30 godina.

Prije 10 godina Zoran Milanović, kao premijer, držao je palčeve i navijao za Vatrene na utakmici protiv Brazila. Sada se vraća, ali u funkciji predsjednika države. Poziv iz Latinske Amerike nije odbio.

"Uvijek kad dođe vlast, pogotovo predsjednik Republike, to je uvijek veselje", kaže Dubravka Sidonija Šuto iz Sao Paola.

Procjenjuje se da, poput Dubravke, hrvatske korijene ima oko 80 tisuća ljudi. Tisućama kilometara daleko od domovine predaka. Ona kaže da Hrvata u Brazilu ima mnogo, a bi li predsjednik tamo mogao naći neke rođake, odgovara – nikad se ne zna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasio se Scholz Preminuo mladi policajac koji je izboden u brutalnom napadu na desničarskom skupu u Mannheimu

Raširenih ruku Milanovića čekaju u Rio de Janeiru, ali i Sao Paolu, gradu po broju stanovnika četiri puta većem od Hrvatske. Milanović želi bolju sliku političkih odnosa, a gospodarstvenike pokušati nagovoriti na nova ulaganja.

Uz službeni doček brazilski predsjednik Inasio Lula da Silva za hrvatsku delegaciju priprema i svečani ručak. Predsjednik ljevičar radničkog podrijetla zbog korupcije je bio i u zatvoru. Optužbe su odbačene. Milanović planira sastanak i s čelnim čovjekom nacionalnog kongresa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred očima gledatelja VIDEO Tragedija na aeromitingu: Sudarila su se dva aviona, poginuo jedan pilot

Duže od tri desetljeća nijedan hrvatski predsjednik službeno nije posjetio Brazil.

"To je jedna moćna i bogata zemlja, s Brazilom je vrijedno surađivati", poručuje Drago Štambuk, bivši hrvatski veleposlanik u Brazilu.

U društvu su šefa države predstojnik njegova ureda, savjetnik za vanjsku politiku i supruga. Troškove putovanja dijele gosti i domaćin.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene