Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAH I TREPET ZA SURADNIKE

Putin u konfliktu: "Veliki je problem kad se okružite muškarcima koji samo govore 'da'"

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp
Putinovi savjetnici plaše se predsjedniku Rusije reći istinu. "Trenutačno nema znakova da bi situacija mogla potaknuti pobunu unutar ruske vojske, ali situacija je nepredvidljiva", poručuju strani diplomati analizirajući situaciju.

Rusija je nedavno najavila da će "radikalno smanjiti" svoje "vojno djelovanje u smjeru Kijeva i Černihiva" i da će se usredotočiti samo na područje Donbasa, na istoku zemlje. Strani mediji prenose izjave stranih diplomata koji tvrde kako je ruski predsjednik Vladimir Putin pogrešno informiran o tome kako napreduje ruska vojska u Ukrajini. 

Također, Putin je pogrešno informiran o utjecaju zapadnih sankcija, objavili su Bijela kuća i europski dužnosnici. Navode da se njegovi savjetnici boje reći istinu.

"Imamo informacije da je ruska vojska pogrešno informirala Putina, što je rezultiralo napetostima između Putina i njegova vojnog vodstva", rekla je Kate Bedingfield, direktorica komunikacija Bijele kuće. Dodala je da se njegovi savjetnici plaše reći mu kako loše napreduje vojska ruska te koliko su zapadne sankcije osakatile rusku ekonomiju.

Visoki europski diplomat rekao je da je američka procjena u skladu s europskim razmišljanjem. "Putin je mislio da stvari idu bolje nego što se stvarno događa. To je problem kad se okružite muškarcima koji samo govore 'da' ili samo sjedite s njima na kraju vrlo dugog stola", rekao je za Reuters visoki diplomat iz EU-a.

Ruskim vojnicima je rečeno da sudjeluju u vojnoj vježbi prije invazije na Ukrajinu, ali su morali potpisati dokument kojim se proširuju njihove dužnosti, rekla su dvojica europskih diplomata.

"Bili su zavedeni, loše obučeni, a onda su stigli u Ukrajinu, gdje su ih dočekale Ukrajinke koje su izgledale kao njihove bake i vikale im da idu kući", dodao je jedan od diplomata.

"Trenutačno nema znakova da bi situacija mogla potaknuti pobunu unutar ruske vojske, ali situacija je nepredvidljiva i zapadne sile se nadaju da će nesretni ljudi progovoriti", izjavio je visoki europski diplomat Reutersu, prenosi BBC. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene