Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u borovu naselju

Predsjednik Milanović o ustavnim sucima: "Smatram da su neki korumpirani"

Milanović na promociji vojnih pilota
Milanović na promociji vojnih pilota Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Milanović oko podneva je obišao solarno terminalno polje i kotlovnicu u Borovu Naselju, a nakon toga je odgovarao na pitanja novinara.

Predsjednik je komentirao je odbijanje njegova prijedloga kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Zlate Đurđević.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Ovo je tek početak postupka. Dosad je bila protuustavna farsa. Prema Ustavu počinje tek sada, slanjem prijedloga predsjednika Saboru", rekao je i dodao kako neće proći da HDZ-ovci biraju predsjednika Vrhovnog suda.

Ističe da nije dobro da Hrvatska bude bez predsjednika Vrhovnog suda, ali to bi se moglo dogoditi.

"To je nezgodnije nego da država nema predsjednika Sabora", rekao je. "Moje namjere su, neću reći časne i poštene, ali su dobre."

"Ustavni sud je politička organizacija koju vodi Šeksov kum", kazao je te dodao kako je nepošten i sastavljen po lošim političkim kriterijima i donosi odluke u dogovoru s izvršnom vlašću.

"Nemam nikakvo poštovanje prema nekima od tih ljudi. Smatram da su neki korumpirani", smatra Milanović, ali kaže da ipak njihove odluke mora prihvatiti. 

Kaže da poštuje neke od ustavnih sudaca, ali ne sve, i podsjeća da su neke odluke donosili vikendom.

"Moramo živjeti u sustavu korupcije", rekao je Milanović.

Upitan ne krši li on svojim izjavama odluke Ustavnog suda, kaže: "To je krivo pitanje. To možete pitati Vladu. Predsjednik čak i da hoće, ne može prekršiti odluku Vrhovnog suda."

"Pitajte Plenkovića koji bi vam vjerojatno uzeo mikrofon iz ruke i pojeo ga"

Porječkao se s novinarom N1 kojem je rekao da je uzurpirao prostor kolegama i dodao kako bi mu Plenković pojeo mikrofon kad mu padne šećer. 

"Opet uzurpirate prostor i vrijeme drugih kolega. Ovo ide vašoj televiziji koja će uskoro biti ukinuta jer HDZ ne želi promijeniti zakon koji bi vam omogućio emitiranje. Pitajte Plenkovića, koji bi vam vjerojatno uzeo mikrofon iz ruke i pojeo ga", rekao je Milanović novinaru Ivanu Hrstiću nakon što mu je postavio pitanje o odlukama Ustavnog suda.

Kratko je komentirao novu koaliciju u Vukovaru: "Oni imaju većinu i to je to."

O neboderu na Črnomercu i vojnim brodovima

Predsjednik je komentirao i vojnu višekatnicu na Črnomercu zbog koje Ministarstvo obrane vodi sudski spor s tvrtkom koja je gradila objekt u sklopu vojnog učilišta ''Dr. Franjo Tuđman'' zbog dodatnih troškova. Ministar Banožić rekao je da češlja ugovore te će se utvrditi što je istina i prema tome se postupati.

"Taj je neboder davno planiran. Otvoren je prije godinu dana, na otvaranju na koje nisam htio ići, išao je Plenković. Nisam htio doći jer sam znao da nema ni uporabnu dozvolu ili su već bili ovi problemi. Nadam se da će Vlada naći načina da to riješi jer su stavke zaista prevelike. To je običan neboder, zašto su tamo gradili neboder, ne znam, to je pitanje za kulturu i estetiku", rekao je.

O vojnim brodovima kaže da sve traje predugo jer se još čeka porinuće drugog i trećeg broda, a projekt je pokrenut dok je on bio premijer.

Rekao je da je prošle godine išao u Crnu Goru brodom. "Ne da ih pokorimo, nego da vide proizvod", našalio se.

"Tko se ne cijepi teže će živjeti"

Osvrnuo se na spori proces cijepljenja i na one koji se odbijaju cijepiti protiv korone. 

"Ne ide nasilu. Ljudi vide da su na jedan način zaštićeniji. Gledaju, kalkuliraju, boje se i plaše. Ne smatram da sam junačina zato što sam primio dvije doze cjepiva", kazao je predsjednik. Kaže da će onima koji se odbijaju cijepiti biti teže živjeti jer će ih ostali gledati kao izopćenike.

"Život će vam biti jadan", rekao je predsjednik.

"Moj sin je išao preko nekoliko granica na istok, to je procedura bože sačuvaj", rekao je.

Ujutro uručio letačke znakove mladim pilotima

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj bili su na svečanosti povodom dodjele letačkih znakova 25. naraštaju pilota na Plesu.

Admiral Hranj novim pilotima poručio je da je pred njima velika odgovornost te im poželio duge i uspješne karijere.

Ministar obrane Banožić čestitao je pilotima na dosadašnjim uspjesima. Istaknuo je kako su odabrali jedno od najzahtjevnijih zanimanja. Dodao je kako se najviše ulaže u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te spomenuo nabavu francuskih Rafala.

"Vjerujem kako će ova nabava biti poticaj mladima koji razmišljaju o pozivu pilota", rekao je.

Predsjednik Milanović uručio je letačke znakove pilotima 25. naraštaja.

U obraćanju okupljenima Milanović je kazao kako je oduvijek prema letenju osjećao strahopoštovanje i da se naježi "kad čuje zvuk aluminijske ptice" pokazujući na avion iza sebe .

"Došao je pravi trenutak da novcem koji je manji od proračuna Grada Zagreba nabavi nešto što će trajati 20-30 godina", spomenuo je kupovinu novih borbenih aviona.

Mladim pilotima poručio je kako će svoje mlađe kolege moći obučavati na vrhunskim avionima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene