Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POPUŠTAJU SE MJERE

Stožer objavio nove mjere koje na snagu stupaju 1. srpnja, Božinović: ''Još nismo u fazi proglašenja kraja epidemije''

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je na konferenciji za medije nove mjere koje na snagu stupaju od 1. srpnja.

Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je evidentirano 113 novih slučajeva. Testirano je 4436 osoba, među kojima je pozitivno 2,5 posto svih testiranih. Preminule su tri osobe.

''Nije još vrijeme za potpuno opuštanje. To će biti kada ministar Beroš predloži kraj epidemije, ali nismo još u toj fazi'', rekao je načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović i najavio nove mjere koje će na snazi biti od 1. srpnja.

Nove mjere

''Glavna je odlika još veće otvaranje. Osobe koje su cijepljenje, preboljele su ili negativno testirane imat će mogućnosti obavljati djelatnosti i sudjelovati na događanjima uz pridržavanje posebnih mjera. Osobe će u većini tih situacija morati imati europske digitalne COVID potvrde. Od idućeg tjedna bit će omogućeno da se na pametnim telefonima može instalirati aplikacija koja će momentalno očitati QR kod s digitalne potvrde'', rekao je Božinović.

''Što se tiče terasa kafića, uvodimo obvezu služenja gostiju koji sjede. Ostaje mogućnost koja je bila od samog početka izdavanja za van. Međutim, okupljanje treba ograničiti na onaj dio koji pripada ugostiteljskom objektu jer vidimo da se stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose epidemiološkoj situaciji'', dodaje načelnik Nacionalnog stožera.

Uzvanici moraju imati potvrde

Na snazi ostaje zabrana javnih događanja i okupljanja više od 100 osoba, osim ako svi koji sudjeluju imaju digitalnu COVID potvrdu. Za to dozvolu mora dati lokalni Stožer civilne zaštite.

Na svečanostima i obiteljskim okupljanjima u ugostiteljskim objektima na kojima sudjeluje više od 30 osoba uzvanici će morati imati digitalne COVID potvrde. ''To znači da neće biti ograničenog broja gostiju i osoblja niti će se ograničiti vrijeme trajanja'', objavio je. Objasnio je i da svečanosti na kojima se koriste digitalne potvrde ne treba prijavljivati.

''U zatvorenom se zasad ne planira, međutim otvoreni su dijelovi uz COVID potvrde. Ako su svi na svadbama ili u noćnim klubovima na otvorenom cijepljeni ili preboljeli, onda smatramo da je to nešto što bi se moglo dopustiti'', odgovorio je na pitanje hoće li se uskoro otvoriti noćni klubovi.

Kada je riječ o sportskim natjecanjima, publika će moći nazočiti utakmicama, ali samo uz digitalne COVID potvrde.

Dosad izdano više od 180.000 potvrda

Božinović je odgovorio na pitanje kako će u praksi izgledati COVID potvrde i otkrio da ih je dosad izdano više od 180.000 tisuća.

''Već je pokrenuta procedura prema Google i Appleu krenula i svatko od nas će moći skinuti aplikaciju. To znači da organizator bilo kojeg događaja u sekundi može vidjeti hoće li mu pokazati crveno i zeleno kad se očita kod'', rekao je.

Dodao je i da osoba koja provjerava potvrdu može zatražiti i predočenje osobne iskaznice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna župan pokrenuo akciju Nagrade na mala vrata: Možete besplatno u toplice, ako se cijepite, ali postoji jedan uvjet

''Ako bude potrebno, da, ali probajmo okrenuti filozofiju. Ovo su afirmativna rješenja koja su u interesu vraćanja gospodarskih aktivnosti, ako mi i pitanjima sugeriramo da se pretpostavlja da se većina neće pridržavati i da će pokušati izbjeći odluke, onda mi svi skupa nismo u dobroj situaciji.

Cijeli se sustav angažirao da se saniraju posljedice, da se preveniraju besplatnim cijepljenjem. Ako će netko na nekoj razini to htjeti izbjeći i ako se sugerira to, onda to govori o nekim drugim stvarima. Mi imamo povjerenja i u ljude i u institucije'', kaže Božinović.

Na konferenciji će objaviti najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, koja posljednjih tjedana bilježi male brojke novozaraženih i preminulih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene