Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je opstrukcija'

OŠTRA PORUKA MZOS-U 'Gospodo radite svoj posao!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici Znanstvenih centara izvrsnosti u STEM području odgovorili na pismo iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta u kojem MZOS svu odgovornost za neraspisivanje natječaja za povlačenje 50 milijuna eura iz strukturnih fondova Europske unije prebacuje na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije.

U priopćenju koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), kao odgovor na otvoreno pismo voditelja Znanstvenih centara izvrsnosti u STEM području, objavilo u utorak 7. lipnja 2016., MZOS odgovornost za neraspisivanje natječaja za povlačenje 50 milijuna eura iz strukturnih fondova Europske unije (EU) prebacuje na kolege u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije (MRRFEU) te proziva Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj (NVZVOTR) kao neposredno odgovorno za odugovlačenje procesa raspisivanja natječaja.

Priopćenje voditelja svih proglašenih Znanstvenih centara izvrsnosti u STEM području prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

'Dužnost nam je razjasniti činjenice za javnost i medije jer situacija je vrlo jednostavna. Uloga ministarstava, bilo MZOS-a ili MRRFEU jest, između ostalog, da raspisuju i provode natječaje. Uloga znanstvenika je da pišu projekte i na te se natječaje javljaju. Odgovornost za (ne)provođenje natječaja nije na znanstvenicima nego na gospodi iz ministarstva.

Štetu, doduše, ne trpi niti jedan ministar ili njegov pomoćnik, već Znanstveni centri izvrsnosti. Naglašavamo, Vlada RH je program centara izvrsnosti uskladila s nacionalnim prioritetima i oni su u skladu s Operativnim programom i Strategijom pametne specijalizacije (S3). Ovu Strategiju usvojio je Hrvatski sabor i Europska komisija za znanost.

Da ponovimo, na dva dosadašnja poziva za uspostavu centara izvrsnosti, znanstvenici su odradili svoj posao potrošivši mjesece rada za izradu projektne dokumentacije. MZOS je nakon natječajnog postupka koje je provelo Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a u koji su bili uključeni inozemni recenzenti, proglasilo deset Znanstvenih centara izvrsnosti iz tzv. STEM područja.

U samom natječaju jasno je bilo predviđeno da će centri moći povlačiti sredstva iz strukturnih fondova EU, što je i potvrđeno Strategijom pametne specijalizacije, kako u Bruxellesu tako i na Vladi RH. Stoga, s gnušanjem odbijamo insinuacije da je odabir centara imao ikakve veze s politikom, ali nam je jasno da sadašnje opstrukcije imaju.

Nas se politika ne tiče, mi želimo na temelju projekata koje smo dobili zaposliti mlade ljude i razvijati istraživanja, kojima je jedan od ciljeva i da poguraju ovo naše tromo gospodarstvo. Za to Znanstvenim centrima izvrsnosti na raspolaganju stoji 50 milijuna eura iz strukturnih fondova. Mi imamo znanje, ljude i pripremljene projekte za povlačenja tih sredstava, ali zahvaljujući tromosti odgovornih državnih tijela nemamo natječaj na koji se možemo javiti!

Također, potpuno je neodgovorno i krajnje neozbiljno tvrditi kako imamo vremena za povlačenje sredstava do 2023. godine. Prvenstveno, odluka o proglašavanju Znanstvenih centara izvrsnosti u 2014. godini je donesena 10. listopada 2014. Temeljem Sporazuma o suradnji koje je MZOS sklapao s centrima stoji da sporazum traje pet godina od odluke o proglašenju. To znači da centri postoje do 10. listopada 2019.
Naglašavamo da RH već za razdoblje do 2013. godine nije iskoristila sva sredstva koja je imala na raspolaganju. Ukoliko nam se to dogodi i u ovom razdoblju, procedura je tu od strane EU prilično jasna.

Naime, ukoliko ne povučemo planirana sredstva ona se vraćaju u EU riznicu i raspodjeljuju onim zemljama koje ih trebaju, mogu i znaju povući. Također, automatski se za naredno razdoblje za RH alocira manje sredstava. Stoga, nema nikakvog mjesta proizvoljnom revizionizmu i vraćanju procesa odabira centara i pregovora s EU daleko unazad.

Gospodo iz ministarstva, vaš je posao da RASPISUJETE i PROVODITE natječaje.

Zbog vašeg nečinjenja ugrožavaju se nacionalni interesi, a znanost i znanstvenici trpe materijalnu štetu
Odgovornost za to je na vama, a ne na nama. Ukoliko to ne činite, a ne činite, to je opstrukcija rada Znanstvenih centara izvrsnosti i opstrukcija zapošljavanja mladih znanstvenika, i da to jest opstrukcija povlačenja 50 milijuna eura iz strukturnih fondova!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene