Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Čapljine u Metković

Zbog EU granice s Hrvatskom do posla putuje tri puta duže!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Hercegovačko-neretvanske županije se od ponedjeljka moraju privikavati na puno strože kontrole na granicama što utječe na njihove svakodnevne navike.

Mnogi stanovnici BiH u Hrvatskoj imaju zemlju na kojoj uzgajaju poljoprivredne kulture, a neki od njih čak i rade u Hrvatskoj. Isto tako, mnogi studenti iz Hrvatske studiraju u Mostaru i svaki dan putuju na predavanja, a i mnoga djeca Hrvata iz BiH u školu idu upravo u Metković. Odlazak u susjednu zemlju im više nije lagan kao prije, a sve zbog strogih kontrola na graničnim prijelazima i neprilagođenosti njima najbližeg prijelaza.

Marko je iz Čapljine, a radi u Metkoviću. Svakodnevni odlasci u 15-ak minuta udaljeni Metković mu nisu bili problem, no od ponedjeljka se na graničnom prijelazu Doljani stvaraju takve gužve da mora i po sat vremena ranije krenuti da bi na vrijeme stigao na posao.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

>> I dalje KAOS na Bajakovu: Oko 1.200 kamiona 'zatočeno' na granici s Hrvatskom

'Ostavili su samo jedan prijelaz preko kojeg možemo prelaziti i to onaj na kojem je uvijek katastrofalno stanje i gužva. Jutros sam krenuo na posao i 50 minuta stajao na granici u koloni. To bi bilo još gore da nisam baš rano krenuo, već u 6:30', kazao je.

Granični prijelaz Doljani je još od prije poznat po gužvama koje su se stvarale prilikom prelaska. Problem su stvarali i autobusi sa stranim turistima koji bi se s obale zaputili u Međugorje.

Tijekom ljeta je trebalo čekati i po 45 minuta kako bi se ušlo ili izašlo iz BiH. Zbog toga su stanovnici obližnjih mjesta koristili druga dva granična prijelaza, prije svega prijelaz Gabela polje kako bi izbjegli gužve.

>> U koje će se države od 1. srpnja moći samo s osobnom, a u koje i dalje s putovnicom?

No, taj prijelaz više nije međunarodni, već ga mogu koristiti samo oni s pograničnim propusnicama, a njih mogu dobiti oni koji žive u krugu pet kilometara od europske granice.

Osim strožih kontrola, promet dodatno usporava i to što granični prijelaz Doljani nije prilagođen. Naime, postoji samo jedna traka za sve automobile. Jedini prilagođeni međunarodni prijelaz je onaj u Bijači koji je stanovnicima Čapljine i okolnih mjesta predaleko.

Građani BiH stalni su gosti na Makarskoj rivijeri. No, zbog strogih kontrola na granici i velikih gužvi, ove godine odmor planiraju provesti u Crnoj Gori. 'Većina mojih prijatelja se odlučilo ipak za Crnu Goru', kazala je Dragica iz Struga pored Čapljine. 'Imam i rodbinu koja živi u Metkoviću, ali im sigurno neću toliko često ići u posjetu kao što sam prije išla jer znam da se mora toliko čekati na granici, posebice ljeti', dodala je.

>> Što susjedi iz BiH smiju unijeti preko granice u Hrvatsku nakon 1. srpnja?

Među stanovnicima mjesta nedaleko od granice vlada zbunjenost svim silnim propisima, mnogi od njih ne znaju mogu li dobiti propusnice ili ne. 'Zasad znam da postoji bezbroj dezinformacija, svi su zbunjeni što se tiče prelaska granice i kuda tko smije ići', kazala je Dragica.

Hrvati su konstitutivni narod u BiH, a njihov je svakodnevni život zakompliciran strogim propisima i neprilagođenim graničnim prijelazima. Sam prelazak granice će, čini se, dosta toga promijeniti u njihovim životima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene