Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozačima stiže osvježenje

I dalje KAOS na Bajakovu: Oko 1.200 kamiona 'zatočeno' na granici s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa srbijanske strane graničnog prijelaza Batrovci-Bajakovo stvaraju se velike gužve zbog tehničkih problema s primjenom novih pravila nakon ulaska Hrvatske u EU.

Zbog promjena unesenih nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo tijekom noći je navodno pao računalni sustav za špediciju i ostale kamione na hrvatskoj strani pa se stvorio ogromni red za carinsku kontrolu.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima

>> Krenule gužve na cestama: Na Lučkom kolona od 12 kilometara!

Kako javlja B92, problemi sa sustavom u međuvremenu su navodno otklonjeni, no kako kamioni na granicu nisu prestajali dolaziti, kolona kamiona narasla je na oko 15 kilometara.

Prema informacijama Auto-moto saveza Srbije od 13:30 sati, teretna vozila čekaju i do 30 sati! U redu čeka oko 1.200 kamiona.

Ministarstvo financija: Zastoji su očekivani, nema govora o problemima s elektroničkim sustavom

Ministarstvo financija objavilo je danas da je za očekivati da se robni, a ponegdje i putnički promet na graničnim prijelazima odvija uz povremene zastoje zbog prilagodbe svih sudionika na nova carinska pravila koja su se počela primjenjivati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Nema govora da je do zastoja na graničnim prijelazima došlo zbog problema u primjeni elektroničkog sustava za carinske procedure, već je 'za razumjeti da će početak primjene novih carinskih procedura i postupaka mnogima biti popraćen poteškoćama, pa tako i Carinskoj upravi', navode iz Ministarstva financija.

Ulaskom Hrvatske u EU, stoji u priopćenju Ministarstva financija, carinska je služba zajedno sa svim subjektima u lancu carinskog poslovanja, odnosno gospodarstvenicima, prijevoznicima, otpremnicima i inspekcijskim službama, počela s primjenom potpuno novih carinskih pravila, procedura i aplikacija koje se primjenjuju jedinstveno u EU pa je za očekivati da se robni, ponegdje i putnički promet odvija uz povremene zastoje.

Kako bi pojedini postupak bio uspješno okončan potrebno je da svi sudionici u navedenom lancu funkcioniraju ispravno, a ukoliko bilo koji od njih ima poteškoća, odnosno nije poduzeo potrebne mjere za pripremu, to ima posljedice na cjelokupni postupak, navode iz Ministarstva financija.

'Informiranost je ključna, očito do svih nisu doprle potpune informacije'

Pritom ističu da je 'informiranost i educiranost svih subjekata pa i građana od presudne važnosti za uspješno provođenje carinskih postupaka u novom carinskom sustavu', zbog čega je Carinska uprava na nizu seminara, predavanja, tribina, i sl., za različita udruženja izvoznika, prijevoznika, poslodavaca itd., višekratno prezentirala carinsko postupanje nakon pristupanja Hrvatske Carinskoj uniji.

'Bez obzira na navedenu široku kampanju prezentiranja postupanja ipak do pojedinih subjekta u lancu opskrbe nisu doprle potpune informacije ili su primljene informacije krivo protumačene', stoji u priopćenju.

'Problemi se promptno i u realnom roku otklanjaju'

Naglašava se i da je za razumjeti da će početak primjene novih carinskih procedura i postupaka mnogima biti popraćen poteškoćama pa tako i Carinskoj upravi, koja 'uočene poteškoće iz svoga djelokruga i nadležnosti promptno i u realnom vremenu rješava i otklanja te ovim putem moli i ostale subjekte da učine isto kako bi se eventualne nejasnoće i zastoji otklanjali što brže'.

Isto tako, kažu u Ministarstvu, Carinska uprava u granicama mogućeg odgovara na sve postavljene upite vezane za poteškoće u vlastitom radu, a za eventualne poteškoće koje prouzroče drugi sudionici u lancu opskrbe 'nismo nadležni komentirati'.

'Za uvođenje novog sustava treba vremena'

'Dakle, ocjenjujemo da je Carinska uprava poduzela sve da svi sudionici u postupku budu pravovremeno informirani i educirani o provedbi carinskih propisa EU. Međutim, svi sudionici u carinskom postupanju, zasigurno su svjesni činjenice da je za put od uvođenja novog sustava do rutinskog postupanja u istom potrebno određeno vrijeme. Carinska uprava uz zajednički trud svih subjekata u postupanju vrlo skoro očekuje stabilno funkcioniranje sustava bez značajnijih zastoja i problema', zaključuju iz Ministarstva financija.

Nisu gužve samo na Bajakovu

Po podacima Hrvatskog autokluba oko 16:30 sati, duža su čekanja na ulazu u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo. Na graničnom prijelazu Metković pojačan je ulazak osobnih vozila, a na izlasku teretnih vozila u smjeru Dubrovnika, dok je povremeno pojačan ulazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Slavonski Brod.

Tijekom dana stvorila se kolona iz pravca Metkovića prema Neumu s kamionima koji prevoze robu biljnog i životinjskog podrijetla namijenjenu hrvatskome jugu. Iz Ureda granične policije u Neumu objašnjeno je da je problem nastao nakon ulaska Hrvatske u EU zbog promjene carinskog režima prijevoza roba kroz teritorij BiH.

Svaki kamion koji prevozi robu prema Dubrovniku na ulazu u BiH mora se zapečatiti. Pečati se kontroliraju na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli, a ispravnost plombi provjeravaju hrvatski carinici.

Direktor Granične policije Vinko Dumančić objasnio je da će se situacija normalizirati i da u popodnevnim satima nije bilo gužvi na graničnim prijelazima zbog dobre organiziranosti službenika carine i granične policije.

Srbijanski ministar vozačima kod Bajakova poslao hranu i osvježenje

Srbijanski ministar prometa Milutin Mrkonjić naredio je dopremu hrane i osvježavajućih pića vozačima koji su zaglavili u kilometarskim kolonama. Mrkonjić je novinarima rekao kako je 'stjecaj okolnosti takav' i da 'ne treba zamjerati našim prijateljima u Hrvatskoj, koji se nisu snašli u prvom trenutku', izvijestila je agencija Tanjug iz Priboja, gdje je Mrkonjić u službenom posjetu.

On je još rekao da ga suradnici redovito izvješćuju o situaciji na graničnim prijelazima s Hrvatskom i da je kolona nastala jer 'Hrvatska kao nova članica EU primjenjuje nove propise'. Uvjeren je da će se situacija brzo normalizirati, a istodobno je sugerirao kako 'Srbija treba izvući neke pouke iz iskustva Hrvatske i pripremiti se kad i ona dođe na red' za ulazak u EU.

Za razliku od Batrovaca, na ostalim, inače znatno manje frekventnim prijelazima - u Šidu i na mostu Bačka Palanka, nema problema ni na ulazu ni pri izlasku iz Hrvatske, potvrđeno je Tanjugu.

Po tvrdnjama carinskih i policijskih službenika, putnički promet autobusima i osobnim automobilima je normalan, a pojedinačna zadržavanja automobila na granici su do tri minute. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene