Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene na granicama

U koje će se države od 1. srpnja moći samo s osobnom, a u koje i dalje s putovnicom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za Dnevnik.hr je pojasnilo kako će za hrvatske građane funkcionirati prelazak granice nakon ulaska u Europsku uniju.

Bliži se datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što će građanima donijeti i neke promjene prilikom putovanja u druge članice EU. Na internetu su se ovih dana pojavile različite informacije, poluinformacije i dvojbe o dokumentima koji će biti potrebni za prelazak granice od 1. srpnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika afera Golemi incident u Europolu, nestali izuzetno povjerljivi dokumenti iz sefa: Pogledajte kakve detalje sadrže i gdje je dio njih pronađen Ilustracija - 3 Ovo morate znati Što učiniti ako ste pronašli svoju izgubljenu putovnicu, a već ste prijavili policiji da vam je nestala? Jedna stvar je obavezna

>> Doznajte što se mijenja s osobnim dokumentima nakon 1. srpnja!

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) za Dnevnik.hr su potvrdili kako će hrvatski državljani od 1. srpnja u sve države članice Europske unije, neovisno o tome provode li one schengenski režim ili ne, moći ulaziti s osobnom iskaznicom.

'Hrvatski će državljani moći ulaziti s osobnom iskaznicom u sve države članice EU, ali za Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku će i dalje biti potrebna putovnica', rekli su nam u MVEP-u. Spomenute četiri iznimke su države unutar schengenskog prostora, ali nisu članice EU.

Danom ulaska u Europsku uniju Hrvatska neće automatski ući i u schengenski prostor, niti će u potpunosti primjenjivati schengenska pravila. Na graničnim prijelazima s članicama EU neće više biti carinika, ali policija će se zadržati još neko vrijeme, sve dok se ne steknu uvjeti za ulazak u schengenski prostor.

'Jednom kada Hrvatska postane dijelom schengenskog prostora, neće se više provoditi kontrola osoba prema drugim susjednim državama članicama Europske unije, a vanjska granica schengenskog prostora bit će na istočnim granicama Republike Hrvatske', navode u MVEP-u, u kojem procjenjuju da bi Hrvatska u schengenski prostor mogla ući za otprilike dvije godine.

Trenutno su izvan tog prostora Velika Britanija, Irska, Cipar, Bugarska i Rumunjska.

Koje osobne vrijede, a koje ne?

Što se tiče osobnih iskaznica, pri prelasku granice neke druge članice EU valjane su samo one izdane nakon 1. siječnja 2003. godine. Premda se odnedavno izdaju i nove iskaznice, sve koje su izrađene nakon spomenutog datuma valjane su za prelazak granice do datuma isteka koji je na njima naznačen.

U Ministarstvu napominju kako hrvatski državljani ne moraju vaditi nove osobne dokumente (osobne, vozačke, putovnice) radi ulaska u EU jer svi vrijede do datuma njihova isteka.

A što je sa susjednim državama izvan EU?

Raspitali smo se i hoće li od 1. srpnja biti kakvih promjena pri prelasku granice susjednih država koje nisu članice EU, a u Ministarstvu su nam kratko odgovorili da 'ako susjedne države nečlanice EU imaju odluku da državljani zemalja članica EU mogu u njihovu državu ulaziti samo s osobnom iskaznicom, onda će se to odnositi i na hrvatske državljane od 1. srpnja 2013.'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene