U mjesecu borbe protiv raka dojke, iz bolnica stižu poražavajući podaci. Žene na ultrazvuk dojke čekaju i više od 300 dana, zbog čega se neke odlučuju za odlazak kod privatnika.

Galerija Liječnički pregled: Ilustracija - 1 Liječnički pregled: Ilustracija - 2 Liječnički pregled: Ilustracija - 3 +5 Liječnički pregled: Ilustracija - 4

Da zdravlje nema cijenu, onkološka pacijentica Dubravka Škurla uvjerila se puno puta.

"To stvarno treba imati veliku volju za život da pobijediš svu administraciju. Na kraju odustaneš i ja sam 85-90 posto ultrazvuka odradila privatno", rekla je.

U dubrovačkoj bolnici se na ultrazvuk dojke čeka 300 dana. Pokrivaju zdravstvene potrebe gotovo 50.000 žena jer na području na kojem žive ultrazvučne preglede ne radi ni jedan dom zdravlja.

"Dva liječnika, kada bi u domu zdravlja radila sa svojim punim radnim vremenom od osam sati dnevno, za mjesec dana bi našu listu čekanja svela na nulu", rekao je Zdravko Cvitanović, voditelj Odjela za centralno naručivanje Opće bolnice Dubrovnik.

Kompostana Besplatan kompost Zagrepčanima: Holding objavio gdje i kad se može doći po njega

HGSS spašavao planinara na stazi Malog princa - 4 Bizarna situacija na planini: Vodič ostavio ozlijeđenog planinara, a ostatak grupe poveo sa sobom. U HGSS-u ogorčeni

Prema podacima bolnica koje je Dnevnik Nove TV dobio, u Slavonskom Brodu na ultrazvuk dojke čeka se 478, u Puli 357, a na zagrebačkom Merkuru 332 dana. U Splitu se prvi termin za redovni, nemedicinski uvjetovan pregled za 13 mjeseci. No, u svim bolnicama kažu da se hitni i onkološki pacijenti primaju prioritetno.

"U razvijenim zapadnim zemljama ne postoji ultrazvučni screening dojke koji je u Hrvatskoj postao praksa i odgovoran je za umjetno stvorene liste čekanja", stoji u odgovoru KBC-a Split.

Mnoge žene ultrazvuk moraju plaćati

Udruge žena oboljelih od raka dojke kažu da se svakodnevno suočavaju s problemima naručivanja.

"Danas nam se javila onkološka pacijentica koja je operirana, koja se naručila u malom mjestu za ultrazvuk dojke jer je napipala kvržicu veličine zrna graška. Dobila je termin u travnju 2023. godine", rekla je Ivana Kalogjera iz Udruge Nismo same.

Ilustracija Radnici na deponiju smeća ugledali prizor, noge su im se odsjekle: Krenula je potraga za neodgovornim vlasnikom

Sanja Musić Milanović Sve veći problem među djecom: Šokantne brojke koliko je osmogodišnjaka prekomjerno teško

S tim se problemom pacijenti javljaju i Uredu pučke pravobraniteljice.

"Mi smo prošle godine u izvješću izdvojili podatak da je u 2021. godini jedna od najdužih lista bila za ultrazvuk dojke, a imamo podatak da je najrašireniji karcinoma među ženama upravo karcinom dojke", rekla je Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice.

U Hrvatskoj, zahvaljujući nacionalnom pregledu mamografom, ipak pada smrtnost. No mlade žene i dalje se često upućuju na ultrazvuk. Mnoge će ga u mjesecu borbe protiv raka dojke – platiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju