Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurd u Splitu

Predugo se čeka na UZV dojke, obustavljen je i upis za 2019. godinu

Predugo čekanje na UZV dojke u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Predugo čekanje na UZV dojke u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predugo čekanje na UZV dojke u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Predugo čekanje na UZV dojke u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predugo čekanje na UZV dojke u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Na redoviti ultrazvuk dojke u Školskoj poliklinici Doma zdravlja čeka se predugo, a ovih dana obustavljen je i upis za 2019. godinu. Ni podaci HZZO-a na razini Hrvatske nisu obećavajući. Prosječno vrijeme čekanja na ultrazvuk dojke u domovima zdravlja je gotovo pola godine, a u bolnicama i više.

Splićanke više nemaju slobodan termin za redoviti pregled dojke u Domu zdravlja. ''Ovdje su mi rekli da je sve popunjeno za 2018. a 2019. nisu mi spominjali. Mislim da je to sramota, što drugo. Sramota! Kako ćemo voditi računa o sebi kad ne možemo doći na red za jedan obični pregled'', požalila se Milena iz Splita.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Prosječno vrijeme čekanja na UZV dojke u bolnicama je 215 dana. Broj narudžbi je početkom 2017. godine rastao. Upisi za pregled 2019. su obustavljeni. ''To su vam ogromne gužve koje se čeka za ultrazvuk žena čak dvije godine. To je sramota. Onda kažu kako žene obolijevaju, a moraju oboljeti kad moraju čekati'', dodaje Milena.

Razlog obustave upisa na ultrazvuk je odlazak radiologinje u mirovinu, tvrdi ravnatelj doma zdravlja Dragomir Petrić. Hitni pacijenti se odmah primaju i ne čekaju.

''Napravit ćemo sve što je u našoj moći da se ženama pruži usluga, a što se tiče kontrolnih pregleda do 2019. siguran sam da ministarstvo zna što radi i da će osigurati specijaliste'', rekao je Petrić.

Čeka se, dodaje, i završetak školovanja šest radiologinja. U ministarstvu kažu kako su Domu zdravlja izdane suglasnosti za produženje rada dvije radiologinje. Ravnatelj kaže da je to samo za 2018.

Prosječno vrijeme čekanja na UZV dojke u domovima zdravlja je 178 dana. najkraće se čeka u Domu zdravlja Zagreb - Centar, a najduže u Domu zdravlja Petrinja. Prosječno vrijeme čekanja u bolnicama je 215 dana.

Općenito, broj narudžbi na preglede je početkom 2017. rastao kažu u HZZO-u. Nažalost, bilježi se i porast prosječnog broja dana čekanja na pregled.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene