Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga za Hypo

Željko Rohatinski neće svjedočiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik koruškoga parlamentarnog povjerenstva za istragu poslovanja Hypo grupe Rolf Holub potvrdio je u utorak da guverner HNB-a Željko Rohatinski neće svjedočiti u srijedu, kako je ranije bilo najavljivano ali će povjerenstvo razmotriti druge mogućnosti suradnje.

Povjerenstvo će na sastanku u srijedu, rekao je Holub, razmotriti da li da guverneru HNB-a dostavi katalog s pitanjima, pošalje svoje predstavnike u Zagreb na razgovor s njim ili na drugi način razmijeni informacije o slučaju HAAB. Svjedočenje guvernera Rohatinskog u tom slučaju, naglasio je Holub, vrlo je bitno za cijelu istragu, a on je izrazio načelnu spremnost na suradnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Hypo S maskom i štakom Sanader došao na ponovljeno suđenje za ratno profiterstvo: ''Nisam kriv'' Slika nije dostupna HNB: BLB ispunio sve tražene uvjete

Guverner HNB-a, povodom prošlomjesečnih medijskih najava njegova svjedočenja u okviru istrage o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj pred istražnim povjerenstvom parlamenta austrijske savezne zemlje Koruške 14. i 15. travnja, priopćio je prije desetak dana da je HNB spreman, 'sukladno propisima RH, razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz slučaj HAAB' te da HNB u tom smislu očekuje odgovarajuće upite ili posjet predstavnika austrijskih nadležnih tijela, otklanjajući tako zapravo mogućnost odlaska pred koruško povjerenstvo, što su najavljivali austrijski mediji.

Istražni rad trajat će jako dugo

Holub, zastupnik Zelenih, rekao je da će rad istražnog povjerenstva o poslovanju HAAB-a trajati jako dugo jer gotovo svaki dan iskrsne nešto novo, ocijenivši da bi to moglo biti i više od godinu dana. U Austriji se povjerenstvo uglavnom usredotočuje na to da istraži kako je bilo uopće moguće da je Hypo grupa tako dugo i tako riskantno poslovala i stvorila tolike gubitke, a da pritom nadzorna tijela nisu ništa primijetila, kazao je Holub. Gubitkom golemih sredstava i pitanjem kamo je nestao tolik novac, vozila, jahte i zrakoplovi, bave se državna odvjetništva u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj, rekao je Holub.

U okviru istrage dosada je već predviđeno saslušanje više od 100 svjedoka, dodao je. Među svjedocima su i bivši austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser, predstavnici Austrijske središnje banke, Agencije za nadzor financijskog poslovanja u Liechtensteinu, bivši i sadašnji članovi uprave Hypo grupe, koruški državni odvjetnici i više političara. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene