Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reiner o Vatikanskim ugovorima

Reiner: "Cijeli Novi Zagreb izgrađen je na zemljištu otetom Crkvi"

Mamutica u Travnom (Foto: Pixell)
Mamutica u Travnom (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a, govoreći o izmjeni Vatikanskih ugovora ustvrdio je kako je cijeli Novi Zagreb izgrađen na crkvenom zemljištu.

Stranka GLAS je predložila izmjenu Vatikanskih ugovora, a na tu temu na N1 televiziji gostovali su saborski zastupnici Goran Beus Richembergh (GLAS) i Željko Reiner (HDZ). 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pripremite se Stanovnici Novog Zagreba opet u drami: Ostaju bez tople vode, neće je biti tri tjedna Ilustracija Građani u šoku! Dio Novog Zagreba tri tjedna nema toplu vodu, dobit će je nakratko pa opet ostati bez nje: "Ovo je van svake pameti"

Beus Richembergh je rekao da ih treba revidirati jer se od vremena kada su potpisani do danas promijenio čitav niz okolnosti.

"U vrijeme kada su sporazumi potpisivani udio javnog duga u BDP-u je bio oko 26-27 posto, a danas je više od 80 posto. u tom je trenutku pod unifomom bilo više od 300 tisuća ljudi, a sada je to skoro osam puta manje. Promijenile su se i okolnosti jer iz ove perspektive možemo razgovarati i o učincima. Prije svega o provođenju vjeronauka u osnovnim školama", rekao je.

Reiner je podsjetio da su prvi Vatikanski ugovori su potpisani 1996. odnosno 1997. godine, a ratificirani 1997. odnosno 1998. godine.

"Pričati da je tada, valjda, Hrvatska bila strašno bogata, a danas je jezivo siromašna, naprosto nije točno", rekao je te je dodao da je jedini razlog da se mijenjaju Vatikanski ugovori "animozitet prema Katoličkoj crkvi".

Beus Richembergh tvrdi da se za Katoličku crkvu 2017. godine izdvojilo 900 milijuna kuna i da je to tek konzervativna procjena te da ne postoji službeni podatak koliko je prošle godine isplaćeno sredstava za plaće vjeroučiteljima.

"Ne znamo u kojoj vrijednosti treba vratiti imovinu Crkve kada se govori o toj vrsti obaveza. Ugovori nemaju nikakve klauzule o trajnosti. Svi ti ugovori samo i isključivo stavljaju Katoličku crkvu u poziciju da traži i dobiva, a država s druge strane nema nikakve garancije o nikakvim obvezama same Katoličke crkve", dodao je Richembergh.

Reiner je rekao da se za Katoličku crkvu godišnje izdvaja 280 do 300 milijuna kuna, ali da se podupiru i druge vjerske zajednice.

Na pitanje bi li podržao izjašnjavanje građana o Vatikanskim ugovorima i financiranju Katoličke crkve putem referenduma, Reiner je rekao da su ustavni stručnjaci jasno rekli da referendum o ovom pitanju ne dolazi u obzir.

"Moramo znati da je cijeli Novi Zagreb izgrađen na otetom crkvenom zemljištu. Znate li koliko košta kvadrat građevinskog zemljišta u Zagrebu? Pa zamislite cijeli Novi Zagreb koji je Katoličkoj crkvi naprosto otet. Ne možemo se praviti kao da ne znamo za neke stvari i kao da one nisu postojale", rekao je Reiner.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene