Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je HDZ protiv revizije Vatikanskih ugovora, što traži oporba, te da će njegova Vlada nastaviti s poštivanjem ugovornih obaveza.

Galerija


"HDZ je protiv revizije Vatikanskih ugovora, ne vidimo nikakvih razloga za to i cijela ova rasprava ne mijenja naš odnos s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj niti sa Svetom Stolicom", rekao je premijer novinarima na izbornom Saboru HDZ-ove Akademske zajednice 'Ante Starčević'.

Vezani članci Gabrijela Žalac Provjerili smo gdje su i što rade ministri koji su zbog afera morali otići - neki griju nove fotelje, drugi pokrenuli vlastite biznise: "Kušajte pa procijenite" Vlada Plenković na Vladi izvijestio o stanju s virusom pa onda imao neobično obraćanje: Poslušajte kako recitira Marulićevu Juditu

Naglasio je da će njegova Vlada nastaviti s dijalogom i poštovanjem obveza ugovora koji su tu zadnjih dvadeset godina.

Vezano za jučerašnji susret s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović rekao je da su razgovarali o nizu pitanja i funkcioniranju svih sastavnica vlasti, te su usuglašavali prijedlog za 30-ak čelnika diplomatskih misija i konzularnih ureda, a dogovorili su, kaže, 90 posto imena suglasno prijedlogu Vlade.

Plenković očekuje da će u idućim danima, kad se ministrica vanjskih i europskih poslova vrati iz Kanade i SAD-a, finalizirati prijedlog i započeti proceduru. Premijer smatra da rotaciju treba raditi tijekom ljetnih mjeseci, jer "tako to rade velike države".

Vezano za naftnu kompaniju Ina, za čiju je rafineriju u Sisku novi predsjednik uprave Sandor Fasimon rekao da nema budućnosti, izvijestio je da je Vlada odabrala savjetnike za otkup dionica MOL-a te da kreće u taj proces vrlo sustavno i temeljito, dok će se s drugim dioničarom razgovarati o svim opcijama koje su poslovnog karaktera, a odnose se na rafineriju nafte Sisak i na zaposlenost ljudi u Sisačko-moslovačkoj županiji, koja je prošla možda najteže razdoblje gospodarske tranzicije.

Upitan hoće li to ubrzati hrvatske napore u preuzimanju udjela u Ini, rekao je da će taj proces ići dosta brzo što se tiče prijedloga savjetnika.

Za optužnicu protiv Ivana Vrdoljaka (HNS) premijer je rekao da to neće utjecati na vladajuću većinu, a na pitanje hoće li biti rekonstrukcije Vlade nije odgovorio.

Održavanje većine u Saboru sa 77 "ruku" nije teško ako je ekipa koherentna, rekao je premijer, podsjetivši da je Hrvatska završila pregovore o članstvu s istom većinom. (Hina)