Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već od 2. veljače

Želite da vam se oproste dugovi? Morate ispuniti OVE uvjete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je objavila uvjete koje morate ispunjavati da vam se oproste dugovi. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić za Dnevnik najavljuje da će se u oprost dugova uključiti i Porezna uprava. Evo kako.

Na idućoj sjednici Vlade sve većemu broju vjerovnika koji su građanima spremni otpisati dio duga pridružit će se i Porezna uprava.

'Vidjet ćemo na koje uvjete će pristati Porezna uprava, ali doista je ovo dobar znak, dakle da će se i dio poreza fizičkim osobama otpisivati', rekla je ministrica Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Evergrande Duboka kriza Težak udarac za drugu ekonomiju svijeta: Div nagomilao 300 milijardi dolara duga i ide u likvidaciju! Slika nije dostupna Minuli rad bivše Vlade SOCIJALNA POLITIKA U 2015. Oprost dugova i suspenzija kontroverznog obiteljskog zakona

Ne znamo hoće li biti do ovih 10.000 kuna ili će Porezna uprava možda ići i iznad toga.

Prvi zahtjevi za otpis duga i odgodu ovrha moći će se predati već 2. veljače.

Prva dva mjeseca to će moći učiniti samo oni građani koji su korisnici neke od naknada sustava socijalne skrbi - dakle Zajamčene minimalne naknade, Pomoći za uzdržavanje ili pak osobne invalidnine.

Od 2. travnja zahtjeve će moći predati i svi oni čija mjesečna primanja u posljednja 3 mjeseca ne prelaze 2500 kuna za samca, odnosno 1250 kuna po članu obitelji. Uvjet je da nemaju drugu nekretninu ni imovinu koju bi mogli prodati ili pak oročena sredstva ili stambenu štednju.

Ministrica objasnila tko će sve moći zatražiti oprost duga!

'Do tada ćemo mi još kompletirati ljude koji će raditi u tih 5 regionalnih centara i koji će u stvari umjesto građana obrađivati sve podatke tako da ljudi ne moraju donositi ništa osim jednog papira a to je dokument iz fine da li uopće spadate u kategoriju onih kojima se dug može otpisati', dodaje Opačić.

Svi kojima se odobri otpis dugova ulaze u registar i nad njima odnosno njihovom imovinom će se naredne 3 godine vršiti nadzor.

'Ukoliko u 3 godine dobiju ne znam bilo kakav novac, neko nasljedstvo ili nešto od čega će se moći naplatiti ili ukoliko su nam pokazali podatke za koje su znali u startu da nisu točni, ovdje je prvenstveno riječ o nekretninama u tom trenutku isto imamo jedan mehanizam, a to je da se možemo naknadno naplatiti', kaže ministrica Opačić.

Prema ovim kriterijima građanima bi se moglo oprostiti više od 210 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene