Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnik stranke Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović u ponedjeljak je na svojem Twitteru objavio anketu u kojoj je svoje pratitelje pitao jesu li za pobačaj ili mu se protive.


Anketa je prikupila nešto više od 1300 glasova. Rezultati su Zekanovića vjerojatno iznenadili jer je prolife, odnosno protiv pobačaja bilo 17,6 posto glasača. Značajnih 82,4 posto glasova bilo je za pobačaj.

Vezani članci Hrvoje Zekanović i Mario Jurič Zekanović otkrio je li iznenađen smjenom i poručio: ''U Saboru ima barem 30 antivaksera'' Hrvoje Zekanović VIDEO Zbog ovog govora su Zekanovića ekspresno smijenili s predsjedničke pozicije kluba: ''I did it my way!''

Zekanović je ranije govorio kako se zalaže da se pobačaj dopusti samo u slučaju da je život majke ugrožen. 

Objavljivanjem ankete najavio je početak prikupljanja potpisa  zastupnika kako bi se nakon dvije godine čekanja raspravio prijedlog  Zakona o zaštiti života koji definira da ljudski život počinje u trenutku začeća.

Tako je Klub zastupnika Hrvatskih suverenista u utorak započeo s prikupljanjem potpisa za njihov prijedlog zakona o zaštiti života kako bi ga mogli uputiti u saborsku proceduru.

Zekanović je podsjetio, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, kako u prošlom sazivu nisu uspjeli s tom inicijativom jer su od potrebnih 30 prikupili samo sedam potpisa. No vjeruje da će ovaj put biti uspješniji jer sada na samom početku imaju već sedam potpisa, a vjeruju kako će ih u srijedu imati puno više kada započne plenarno zasjedanje.

"Suprotstavljena su dva svijeta"

Pozivajući zastupnike da podrže njihovu inicijativu, podsjetio je kako je prema odluci Ustavnog suda iz 2017. ključno pitanje o kojem treba odlučiti Hrvatski sabor u zakonskom obliku - "Kada počinje život?". Za znanstvenike o tome nema dileme, život treba štititi od njegova začetka i Sabor zakonski mora regulirati znanstvenu činjenicu, smatra Zekanović.

Suprotstavljena su, rekao je, dva svijeta - jedan koji se poziva na znanost, proliferi, koji žele štititi život od njegova začeća i drugi koji isključivo gleda sebe, hedonističkog svjetonazora, koji će bez obzora na znanstvene činjenice pokušati raditi ono što ih je volja.

"Mi suverenisti smo za znanstveni pristup, za argumentiranu raspravu pa ako netko ima dilemu kada počinje život, idemo sučeliti stavove na znanstveni način i zaštititi život od začeća", poručio je Zekanović.

Naveo je kako u odluci Ustavnog suda iz 2017., stoji kako nema nikakva razloga za prekid trudnoće zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice. Dodao je kako je Ustavni sud suprotstavio ustavnu odredbu o pravu na život s tezom, koja nema jednaku ustavnu težinu, a to je pravo na privatnost.

"To je bitka svih bitaka da se zaštiti život, odnosno da se prihvate znanstvene činjenice", kaže Zekanović.

Na pitanje je li za zabranu pobačaja u bilo kojem slučaju, Zekanović je odgovorio da svako ljudsko biće ima pravo na život koji započinje začećem i štiti se do začeća do prirodne smrti. Ima samo jedan izuzetak u situaciji kada je ugrožen život majke i tada treba procijeniti što učiniti i to je iznimno rijetko, dodao je.

Upitan o stavu Ustavnog suda da se razina stečenih prava ne može smanjivati, Zekanović je odgovorio kako je Ustavni sud rekao kako je u Ustavu zajamčeno pravo na život i da je to osnovno pravo na kojem sve počinje. Mi samo trebamo potvrditi znanstvenu činjenicu da život počinje začećem, naglasio je Zekanović.

Na pitanje treba li se zabrana pobačaja odnositi i na žrtve silovanja, Zekanović je rekao kako pobornici prava na abortus postavljaju ekstremne slučajeve, kao oporba zdravom razumu i znanosti.

"Sučelimo znanstvene činjenice, a ne govorimo o nekakvim kuriozitetima kojih gotovo da i nema", dodao je.

Odgovarajući na upit na kojem temelju gradi optimizam da će inicijativa ovog puta biti uspješna, Zekanović je rekao kako je prošli puta zakonski prijedlog podnio sam jer nije imao klub, a danas ga čine četiri zastupnika.

"Očekujem potporu kolega iz Domovinskog pokreta i Mosta od kojih su nam već neki dali potporu, kao i iz ostalih stranaka, HDZ-a i SDP-a i svih ostalih koji prihvaćaju tu znanstvenu činjenicu", rekao je Zekanović.

Poručio je kako je to nadstranačko i nadsvjetonazorsko pitanje te da je oduzimanje života nekome tko nema pravo glasa u majčinoj utrobi u 21. stoljeću neprihvatljivo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju