Prosvjedi su preplavili Poljsku nakon što je na snagu stupio strogi zakon o kojim je pobačaj ženama dopušten samo u slučajevima silovanja, incesta ili ako je ugrožen život trudnice.

Galerija


U Poljskoj se prosvjedovalo zbog novog zakona koji ograničava mogućnost pobačaja. Stupio je na snagu u ponoć, a dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja, incesta ili ako je ugrožen život trudnice. Pobačaj nije dopušten niti u slučaju deformacije fetusa.

Vezani članci Prosvjedi u Varšavi Nakon masovnih prosvjeda Poljska odgađa primjenu odluke o pobačajima: "Treba vremena za dijalog, bude se snažne emocije" Slika nije dostupna PORAZ KONZERVATIVACA Poljski parlament odbacio restriktivni zakon o pobačaju

Liječnicima koji ne budu poštovali novi zakon prijeti zatvorska kazna. Aktivisti su pozvali na nove prosvjede večeras i sutra. U Poljskoj se do sada godišnje legalno obavljalo oko tisuću pobačaja.

"Želim da imamo osnovna prava, pravo da odlučimo što ćemo sa svojim tijelima, pravo da odlučimo što želimo raditi, želimo li imati djecu i u kojim ćemo uvjetima imati djecu“, komentirala je prosvjednica Gabriela Stepinak.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr