Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKE POSLJEDICE

Zbraja se šteta od nevremena koje je poharalo Hrvatsku, meteorolog Čačić: "Srednja razina mora ubrzano raste"

Aktualno Galerija Sve češće promjene vremena - 3 Sve češće promjene vremena - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sve češće promjene vremena - 1 Sve češće promjene vremena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sve češće promjene vremena - 2 Sve češće promjene vremena - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čačić, meteorolog NOVE TV Ivan Čačić, meteorolog NOVE TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanjin Blažević Galerija 1/5 >>
Još uvijek se zbrajaju štete od nevremena koje je u utorak pogodilo cijelu Hrvatsku. Najviše posla imali su vatrogasci diljem Jadrana, a u gorju - cestari. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Urbane bujične poplave, naglo podizanje razine rijeka i mora, žestoke promjene vremena s velikim razlikama u temperaturi – sve su to pokazatelji klimatskih promjena koje nas sustižu.

"Nažalost zbog sve veće temperature u atmosferi i sve većih temperatura u moru dolazi isto tako do dotoka vodene mase s ledenjaka u oceane i pokazalo se da srednja razina mora raste i brže nego što je to bilo u prethodnim godinama", rekao je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Mareografska postaja u Bakru, koja bilježi visinu mora, plime i oseke, u utorak je izmjerila najvišu razinu mora od 1929. godine. Ne čudi stoga što su poplavljena mnoga mjesta uz obalu.

"Tu možemo istaknuti jedan događaj gdje je bilo i materijalne štete gdje su dva vozila oštećena padom stabla. Nadalje, više vezano uz poplave i ispumpavanje se događalo na području Cresa, Lošinja i nešto u Crikvenici", istaknuo je Sanjin Blažević, pomoćnik JVP Rijeka.

I dubrovački vatrogasci u utorak su imali posla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIZORI ODUZIMAJU DAH VELIKA FOTOGALERIJA Orkansko jugo poharalo hrvatsku obalu: Pogledajte kako su danas izgledali gradovi na Jadranu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZATVOREN PROMET FOTO/VIDEO "Zečji nasipi su naša stvarnost": Pogledajte kako je plima progutala šibensku rivu

"Mi smo u utorak do večernjih sati i dobro prošli. Samo smo u večernjim satima imali u jednom dijelu grada micanje tri stabla", istaknuo je Sjepko Simović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci.

U priobalju vatrogasci, a u gorju su najviše posla imali cestari.

"Snijega u biti je palo dosta. U prvom navratu oko pola metra, drugi put nešto manje. Međutim, nije bilo nekakvih većih problema osim sa ljudima koji nisu poštivali zabrane", rekao je Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice Hrvatskih autocesta.

Zabrane i preporuke trebat će poštovati jer su vremenski ekstremi sve češći. "Srednja razina mora ubrzano raste tako da će za deset godina biti za oko pet centimetara viša nego što je to sada", rekao je Čačić.

Nakon dva dana zatišja već za vikend dijelu Hrvatske prijeti crveni alarm – ovoga puta zbog olujnih i orkanskih vjetrova, prije svega na Jadranu.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene