Interventna policija, zaštitari i redari na ulicama Makarske od ranoga jutra. Sve zbog projekta kojim Makarska od masovnog planira napraviti zaokret prema zelenom turizmu. Bez posla u trgovini i ugostiteljstvu ostaje više stotina Makarana, a vlasnicima koji nisu poštovali rok uklanjanja stići će uplatnice na iznose i do 10.000 eura.

Galerija Makarska - 1 Makarska - 2 Makarska - 3 +0 Makarska - 4

Događaj visokog rizika, tako su službe procijenile početak prve faze projekta u srcu Makarske. Na ulicama interventni policajci, zaštitari, redari. Grad je angažirao i stručnjake za sigurnost.

"Ovo je demonstracija sile. Sila koja iđe protiv mira da bi napravila nemir, ali mi nećemo raditi nemir", rekao je Miroslav Jujnović.

Spoj stare jezgre i plaže postaje zelena oaza. Žrtvuje se više stotina radnih mjesta u trgovini i ugostiteljstvu. "24 godine. Znači, pola svog života sam provela na plaži. Iđemo na socijalu i gotovo", rekla je Romina Primorac.

"Grad Split je učinio slično, ali on je ponudio ljudima alternativu. Ovaj je reka - snađite se. Mi smo imali dobrih i loših gradonačelnika, ali ovi je katastrofa", rekao je Velimir Puharić.

Rok za uklanjanje objekata istekao je prije dva mjeseca. Onima koji to nisu učinili samostalno, stići će pozamašne uplatnice. "Ja ostajem i bez trampulina. Eno mi željezna konstrukcija, noćas sam pola noći razmontirala", istaknula je Romina Primorac.

Kiosk u Puli - 2 Pula zabranila prodaju pića na kioscima, a sada Rijeka želi postupiti slično: Predstavnici ugostitelja optimistični

Dario Alujević Burno u Splitu: Uklanjanje ilegalno postavljenog kioska na Rivi izazvalo tenzije - "Ovo mi je najteži dan u životu"

"Mi smo to pošteno u znoju radili, po 15 sati s familijama, mučili se na svoj način i investirali. Na primjer, ovo mi je proda grad za 200.000 kuna. Sad oni bez riči dođu i rušu. Pa di to ima?", rekao je Miroslav Jujinović.

Aktualna vlast smatra da su podršku građana za projekt dobili na izborima.

"Najviše vam zamjeravaju vašu izjavu gdje ste rekli da niste vi tu da poduzetnicima pronalazite posao?", upitao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan makarskog gradonačelnika.

"Oni su tu puno vještiji, okretniji i bolji da stvaraju novu vrijednost. Dovoljno su vještina, iskustva i znanja stekli da mogu bez problema bilo gdje ta svoja znanja aplicirati i ponuditi tržištu", rekao je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Bivši gradonačelnik upozorava da se uklanjanjem gubi pet milijuna kuna na godinu od najma javnih površina.

"Isto tako i naši građani su od ovoga ostvarivali prihode. Sada do početka neke Paunovićeve gradnje će proteći godine. I nitko neće zarađivati ništa. On je miljama udaljen od građevinske dozvole", rekao je gradski vijećnik HDZ-a Jure Brkan.

Transformacija Makarske procijenjena je na dvadeset milijuna eura. Do sezone se najavljuje ravnanje terena i sadnja više stotina stabala. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju