Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna brzina bure

Župan: ''Znamo sigurno da su štete višemilijunske''

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije (Foto: Dnevnik.hr)
Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dalmacija zbraja štete nastale nakon orkanske bure. Na terenu su i dalje dežurne službe, a posla je najviše bilo oko uklanjanja stabala s prometnica.

O posljedicama bure u Dnevniku Nove TV govorio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Hoćete li zbog bure proglasiti elementarnu nepogodu?

Podsjetit ću od kad je mjerenja bure, zabilježena je brzina od 191 km/h u Makarskoj, dakle, rekordna. Što se tiče elementarne nepogode, ona ima svoje zakonitosti. U ove dane na službu za hitne intervencije, u narodu poznatija kao služba 112, zaprimljeno je više od 1450 prijava. Sve te prijave treba odraditi, treba dobiti zahtjeve od lokalnih zajednica, naše povjerenstvo unutar županije za elementarnu nepogodu, stručno povjerenstvo, to će kroz par dana razmotriti i svoje mišljenje uputiti u kabinet župana, a tada postoji mogućnost, odnosno odluka, proglasiti ili ne proglasiti elementarnu nepogodu.

Znate li već sada kolike su štete?

Znamo sigurno da su štete višemilijunske. Kad se sjetimo da je velik broj automobila stradao, veliki broj dalekovoda, nešto borove šume, u ovim požarima koji su harali po Splitsko-dalmatinskoj županiji uzrokovani upravo dalekovodima, zatim nešto maslinika, nešto krovišta na privatnim kućama. Ali naglasit ću i trgovačkim lancima, poput ovog u Makarskoj gdje je razotkriven, koje krovište i fasada, trgovački lanac u Solinu, crkva svetog Anastazija u Svetom Kaju, u Solinu. Moram spomenuti DVD Mladost koji je ostao bez krova u Kaštelama i još niz drugih objekata koji su stradali. U svakom slučaju, zasigurno se radi o velikoj materijalnoj šteti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene