Više od 80.000 kućanstava u Hrvatskoj nema priključak na vodovodnu mrežu. Pučka pravobraniteljica pravo na vodu želi zaštititi Ustavom.

Galerija


Od 630 kućanstava u općini Sikirevci pored Slavonskog Broda, tek ih je 80 priključeno na vodovodnu mrežu. Nekim stanovnicima je voda dobra, ali ne bi imali ništa protiv spajanja na vodovod. Međutim, to bi ih stajalo pet tisuća kuna.

Vezani članci Samoborsko gorje nema vode (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Samo 30 kilometara od Zagreba: Vode imaju samo kad padne kiša, ali račune redovito dobivaju. Razlog će vas zaprepastiti Cisterna s pitkom vodom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najnovije obećanje Dubrovčanima: Pročistač vode kao božićni poklon

"Idem kod svoje mame po vodu. Ona je priključena na mrežu pa je kod nje voda čista. Kod nje idem po vodu za dijete, a ja pijem ovu lošiju", rekao je Josip Nikolić, načelnik općine Sikirevci.

U Hrvatskoj se na vodovodnu mrežu ne može priključiti šest posto stanovnika, odnosno njih 250 tisuća. Na problem je upozorila pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja želi da se pravo na vodu zaštiti Ustavom.

"Svako ima pravo na minimalno 70 litara pitke vode po članu kućanstva dnevno i manje od te granice se ne bi smjela voda isključivati jer je potrebna za život", rekla je Vidović.

24.09.2018
Vađenje vode iz bunara (Foto: Dnevnik.hr)

Pitku vodu građanima su dužne osigurati jedinice lokalne samouprave. Država ih poziva da vodovod i priključke osiguraju kroz EU fondove.

"Na raspolaganju imamo milijardu i 50 milijuna eura u programskom razdoblju od 2014. do 2020. Kada to financirate sredstvima Europske unije, prihvatljiv trošak je i izgradnja priključaka", rekla je Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike.

Zbog nedostatka priključka nekim je poduzetnicima ugroženo poslovanje

Na vodu nije priključen ni Semir Čović, poduzetnik koji se bavi uzgojem lavande i turizmom.

"Možete zamisliti kako nam je kad nam dođe puna kuća stranih turista, a mi moramo razmišljati hoće li imati dovoljno vode za vlastite potrebe", rekao je Čović.

24.09.2018
Semir Čović, poduzetnik (Foto: Dnevnik.hr)

"Na izvore idemo s cisternama i traktorima te pomoću njih osiguravamo vodu. Najmanje jednom tjedno moramo ići do izvora i cijeli dan dovlačiti vodu kako bi gostima bila dostupna", dodao je.

U općini tvrde da se ne isplati dovoditi vodu do mjesta u kojem živi Čović i okolice tog mjesta, pošto bi to koštalo oko 15 milijuna kuna. Tvrde da su za sada cisterne najbolje rješenje, a voda bi mogla biti dovedena za tri do četiri godine.

"Bojim se da ćemo biti primorani da zatvorimo posao jer tako dugo nećemo moći funkcionirati jer ovo već predugo traje. To traje od 1995. do danas, a bojim se da naredne tri do četiri godine nećemo izdržati", rekao je Čović.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr