U Antunovcu kraj Osijeka, počela je žetva. Ovog se puta ne radi o pšenici i nije priča o otkupnoj cijeni. Usred slavonske ravnice, mediteranska biljka lavanda uspijeva već godinama, a mirisni paketići koji odlaze u brojne zemlje svijeta dolaze baš iz hrvatske žitnice.


Nije ovo ni Dalmacija, ni francuska Provansa, već samo srce Slavonije. U Antunovcu kraj Osijeka, počela je žetva lavande. "Nemam žuljeva, ali malo me pčele znaju ugristi", kaće berač lavande Juraj Gradišar.

Vezani članci Uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja - 7 Ova slavonska dvorišta nisu više prazna: Njihovu robu danas traže u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima Minijaturna žetva Žetva je ove godine potpuno propala, morali su se pohvaliti urnebesno minijaturnim plodovima

I pčele je privukao intenzivan miris biljke netipične za slavonska polja. "Ideja je došla iz toga što smo imali zemlju koju nismo obrađivali i ajmo posadit nešto. I odlučili smo se za lavandu, jer je to prije 10-ak godina bio hit", kaže Davor Hržica iz Antunovca.

No, slavonska lavanda nema siguran otkup. "Prodajemo je po sajmovima u okolici i nešto za hotelske kuće, apartmane i slično", kaže Hržica.

Na tržište koje traže sami već petu godinu probijaju se malim mirisnim paketićima. Obiteljski posao, i dobro im ide. A grmovi bi, objašnjavaju, bili i veći.

"Ovo još nije ništa kakva bi bila da nije krtica. Krtice su uništile sve ovo gdje fali. Krtica dođe i pojede, ispod najlona i onda radi autoput", pojašnjava Vlado Hržica.

Autoputom do mora mogla bi još jedna tura lavande. Jer u Slavoniji krajem ljeta, očekuju još jednu žetvu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr