Vuku se repovi vanjsko-političke trakavice koju je zbog protivljenja proširenju NATO-a započeo predsjednik države. Štete li Hrvatskoj i hoće li imati puno teže posljedice na vanjsko-političkom planu? Na opaske predsjednika Milanovićeva odgovor je stigao iz HDZ-a.

Galerija Andrej Plenković i Zoran Milanović Mario Banožić Davor Božinović +3 Zoran Milanović - 1

Puno priča, ali ruke su mu vezane. Tako vladajući vide ultimatum predsjednika države oko ulaska Finske i Švedske u NATO, koji uvjetuje rješavanjem pitanja izborne reforme u BIH. A Milanoviću nakon svega odgovara premijer Andrej Plenković.

Vezani članci Pekka Haavisto, Jens Stoltenberg, Ann Linde Povijesni trenutak: NATO saveznici potpisali protokole o pristupanju Švedske i Finske Gordan Grlić Radman Grlić Radman: ''Zvala me i švedska ministrica zabrinuta zbog Milanovićevih izjava''

"Mjesecima zastupa proruske stavove, još dok Švedska i Finska nisu ni bile u situaciji da iz straha za vlastitu sigurnost dođu pod kišobran NATO-a. To je jedna politička igra koja ima za cilj destabilizirati instiitucije, Vladu i naštetiti Hrvatima u BIH", tvrdi.

Premijer ne dovodi u pitanje francusku potporu Hrvatima u BiH. Za razliku od predsjednika koji tu pomoć Francuske ne vidi. A raspalio je Zoran Milanović i nakon odlaska iz Okučana, ne odstupajući od stava o proširenju NATO-a.

"Tko god ne bude tako glasao i bude glasao drukčije, ja ću ga nazvati izdajnikom i svakog tko popije kavu s njim ili s njom nazvat ću izdajicom", ustvrdio je ranije.

"Ovo je zlopotreba Hrvata u BIH na način na koji to radi, a možda ima želju da RH ne ostvari svoje vanjsko političke ciljeve", poručio mu je premijer.

Čeka se summit NATO-a

Nove - stare prijetnje s Pantovčaka primili su na znanje i drugi članovi Vlade. Ali ne misle da će to ugroziti planirani ulazak u eurozonu, ali i Schengen. "Predsjednik ne može blokirati. Niti jedna država članica NATO-a i EU ne vidi da ta odluka Švedske i Finske nije utemeljena na realnim osnovama", kazao je Davor Božinović za Dnevnik Nove TV.

Ministar Mario Banožić smatra da će nakon svoje retorike Milanović na NATO summitu ostati usamljen. I na kritiku uzvraća kritikom.

"U zaoštravanju odnosa prema bošnjačkoj strani, što upravo čini Zoran Milanović, on dovodi jedan proces koji je trebao završiti diplomatskim stvarima i za stolom u jednu puno težu poziciju. Borimo se za Hrvate, a s druge strane Milanović stvara sve veći razdor".

U MOST-u drže stranu Milanovića.

"Ako je njima važnije politički eliminirati Hrvate u BIH, nego primiti Finsku i Švedsku, onda nek ne primaju Finsku i Švedsku", zaključio je Nino Raspudić.

Krajem lipnja je summit NATO-a u koji će sve oči biti uprte. Vjeruje se da bi Finci i Šveđani prije toga trebali ispuniti i službenu prijavu za ulazak u vojni savez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju